Gemeenten mogen wilde dieren in circus niet verbieden

Gemeenten mogen geen eigen regels stellen voor dierenwelzijn. Dat betekent onder meer dat ze niet zomaar circussen met olifanten, leeuwen en tijgers kunnen verbieden.

Demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I antwoordt op Kamervragen dat gemeenten in het belang van bijvoorbeeld de openbare orde en veiligheid wel de bevoegdheid hebben om regels te stellen over circussen. Maar als het om dierenwelzijn gaat, staat de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren voorop. Het bereik hiervan gaat buiten de autonome regelgevende bevoegdheid van gemeenten om, zo is enkele jaren geleden ook bevestigd in een uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

In 2007 noemde toenmalig burgemeester Job Cohen van Amsterdam het onwenselijk als elke gemeente in Nederland een eigen beleid voor circussen ontwikkelt. Daarom verzocht hij het ministerie om een landelijk verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Daar wilde het ministerie van LNV toen niet aan.

Op Europees niveau lopen onderhandelingen over de ontwikkeling van een EU-strategie voor de bescherming en het welzijn van dieren. Daarbij is ook gevraagd om de mogelijkheden te bezien van een gemeenschappelijk verbod op uit het wild afkomstige dieren in circussen. Het EU-recht biedt overigens wel ruimte voor een nationaal verbod van wilde dieren in circussen.
Winschoten besloot in 2006 als eerste om circussen met wilde dieren helemaal niet meer toe te staan op haar grondgebied.

De aanleiding voor de recente Kamervragen lag in een nota Dierenwelzijn van de gemeente Capelle aan den IJssel. Wethouder Joost Eerdmans noemde het optreden van wilde dieren in een circus ‘een middeleeuws ritueel’. Hij vindt het ook ‘niet educatief dat kinderen zitten te klappen voor een aap die door een hoepel springt of voor een tijger die op zijn achterpoten gaat staan’. 

Eerdmans kreeg overigens geen meerderheid in de gemeenteraad voor het opnemen van een verbod. Circussen met dieren blijven er welkom.

Bron: VNG

Lees ook:Joost Eerdmans wil geen wilde dieren in circus
Lees ook:Almelo: Géén wilde circusdieren meer
Lees ook:Circus met wilde dieren welkom in Nijmegen
Lees ook:Circus met dieren blijft welkom in Capelle a.d. IJssel
Lees ook:Geen wilde circusdieren meer UPDATE!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gemeenten mogen wilde dieren in circus niet verbieden

  1. paul

    Gelukkig maar. De tijgers/leeuwen in de circussen komen tegenwoordig echt niet meer uit het wild, maar zijn meestal in gevangenschap geboren. Vanaf de geboorte kennen ze hun trainer al. Je kunt je afvragen of het hier nog wel gaat over “wilde dieren”. Die beesten kun je in ieder geval niet meer terugplaatsen in het wild. Enig alternatief is dan de dierentuin.
    In ben ervan overtuigd dat (zeker roofdieren) in het circus beter afzijn dan in de dierentuin. Circustijgers eten bijna net zoveel kilo’s vlees als een wilde tijger, terwijl dierentuintijgers een dieet hebben om niet te dik te worden. Die krijgen dus veel te weinig beweging. Een beetje stress die roofdieren hebben tijdens transport (gemiddeld 1 keer per 10 dagen) is niet zo erg, zelfs gezond. In het wild hebben de beesten ook stress.
    Over olifanten in het circus ben ik minder enthousiast, die hebben vaak te weinig ruimte en gaan s’nachts aan de ketting. Al staan paarden in de meeste maneges s’nachts ook op stal…

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>