Nostalgisch Circus (1): Toni Boltini

WOENSEL – Toni Boltini is zonder twijfel een prominent persoon uit de circusgeschiedenis die niet vergeten mag worden. Hij is (als Wilhelm Marinus Antonius Akkerman) in 1920 geboren in Woensel en werkte aanvankelijk in het variététheater van zijn Pa op kermissen.

Vanaf deze week de serie Nostalgisch Circus op Circus.Blog. Uiteraard met bijzondere circussen en circusberoemdheden uit de geschiedenis.

In de oorlog hebben ze het reizend theater omgebouwd tot een circus, omdat de laatste wel van de Duitsers op tournee mocht. Na de oorlog besloot Toni Boltini het kleine circus flink uit te bouwen. Temeer omdat er grotere buitenlandse circussen over de landsgrenzen kwamen. Hij wilde concurreren.

Sterren

Vanaf dat moment is circus Toni Boltini toonaangevend in ons land en in Europa. Met aan het roer een niet altijd makkelijke man, maar wel één die weet hij een successtory moet maken. Zo zorgt hij voor prikkelende programma’s waarvan onderdelen niet altijd met het  circus te maken hebben. Denk maar aan de optredens van de sterren Johny Lion, Rob de Nijs en Pierre Kartner.

Hydraulische circustent

Boltini was ook spraakmakend en toonaangevend op het gebied van af- en opbouwen. Vanwege het succes was er een tent van 7000 plaatsen nodig, maar omdat er ook kleinere gemeenten in het land werden aangedaan, wilde de directeur soms na een dag weer weg. Dus kwam hij met een hydraulische circustent van 100 bij 55 meter. Die werd binnen anderhalf uur opgebouwd.

Er waren overdag vaak 2 voorstellingen, ’s avonds werd er snel afgebroken en ’s nachts gereisd naar de volgende plaats. Even slapen, weer opbouwen en…showtime!

Toen Boltini ouder werd heeft hij het circus verkocht en nam het attractiepark Oud-Valkeveen over.

Foto: Circus Boltini

Lees ook:Boltini springlevend
Lees ook:Nostalgisch Circus (37): Samenvatting
Lees ook:Nostalgisch Circus (30): De Nederlandse geschiedenis
Lees ook:Boltini’s in Tijd voor Max
Lees ook:Ruimschoots aandacht voor Toni Boltini op tv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>