Nostalgisch circus (16): Cirque du Soleil

AMSTELVEEN – In deze wekelijkse rubriek Nostalgisch circus hebben wij het dikwijls over circussen die al heel oud zijn. Cirque du Soleil staat nu centraal en die is “pas” in 1984 gestart. Toch al 30 jaar en met zo’n staat van dienst mogen wij dit initiatief niet overslaan.

In onze eigen taal heet het gezelschap ‘Circus van de Zon’. Dertig jaar geleden is het eigenlijk heel klein begonnen. De twee straatartiesten Guy Laliberté en Daniel Gauthier maakten hun droom werkelijkheid.

De thuishaven van het gezelschap is Montreal in Canada. Inmiddels doen aan Cirque du Soleil artiesten van over de hele wereld mee. Kenners stellen dat Cirque du Soleil de voorloper is van de huidige groepen die met circustheater succes hebben. Cirque du Soleil doet onder andere tournees in Europa, Azië en Amerika.

Geen dieren

Dieren treden niet op in de show, wel zijn er veel nummers met trapeze, clownerie, acrobatiek en jongleren. Het programma valt verder op door de livemuziek en lichtshow.

Als je de stijl samenvat kom je uit op een combinatie van straatamusement en circuskunsten. De allereerste show was in het Canadese dorp Gaspe. Toen wist uiteraard niemand van het publiek dat dit een wereldhit zou worden.

Toch zijn er niet alleen fans. Met de komst van deze moderne circussen, zijn veel klassieke circussen zich verder gaan ontwikkelen. En leggen juist de nadruk op hun stijl. Regelmatig zijn ze niet positief over de presentatie van Cirque du Soleil en de andere vergelijkbare  circussen.

Soms gaat het vreselijk mis bij Cirque du Soleil. Sarah ‘Sassoon’ Guyard-Guillot, die al 22 jaar acrobatiek beoefent, komt op 31-jarige leeftijd om het leven door een ongeval.

De circuscrew laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en gaat verder met het nog altijd succesvolle Cirque du Soleil. In Nederland zijn er veel fans die trouw de voorstellingen bezoeken.

Foto: Cirque du Soleil

Lees ook:Cirque du Soleil met Quidam naar Ahoy
Lees ook:Cirque du Soleil komt met Michael Jackson show naar Antwerpen
Lees ook:Cirque du Soleil, Corteo: een fresco komt tot leven
Lees ook:Cirque du Soleil komt met Alegría naar Rotterdam
Lees ook:Cirque du Soleil bij Tijd voor MAX

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>