125 jaar Circus in Carré

Het duurt nog even, maar wij kijken er alvast reikhalzend naar uit. Op 25 mei verschijnt ter ere van het jubileum van Koninklijk Theater Carré de DVD box 125 jaar Carré. Deze 6-delige DVD-box bevat namelijk de DVD ’125 jaar Circus in Carré’ met hopelijk heel veel mooie beelden van het circus.

De geschiedenis van Koninklijk Theater Carré is nauw verbonden met die van de familie Carré, een Frans/Duits geslacht van hogeschoolruiters en pistekunstenaars dat in 1864 voor het eerst in Nederland neerstrijkt. Vanaf 1879 geeft het Koninklijk Nederlandsch Circus Oscar Carré op de bekende plek aan de Amstel wintervoorstellingen in een tijdelijk houten gebouw met stenen voorgevel. Vanwege het enorme succes besluit Oscar Carré Amsterdam tot thuishaven van zijn circus te maken en in 1887 een stenen paleis te laten bouwen, een circus dat een vorst waardig is. Het gebouw wordt op 3 december 1887 geopend en doet alleen in de wintermaanden dienst als circus. Vanaf 1893 begint Carré in de zomermaanden aan een tweede leven als variété- en revuetheater. Carré ontwikkelt zich tot een theater voor allerlei vormen van volksvermaak.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest in 1987 verkrijgt Carré de uitzonderlijke toestemming om het predicaat ‘Koninklijk’ te mogen voeren. Door deze toekenning wordt de door velen gevoelde status van Carré als één van de belangrijkste theaters van Nederland opnieuw bevestigd.

In 1991 wordt het besluit genomen een deel van Carré te verbouwen. Wanneer het karwei in 1993 is geklaard, is Carré veranderd van een circusgebouw met theateraccommodatie, in een theater met circusaccommodatie. In 2004 volgt een ingrijpende renovatie van de zaal. Bij alle veranderingen op en aan het toneel heeft echter het behoud van de eigen, historische sfeer van Carré vooropgestaan.

Meer over de DVD-box lees je uiteraard ter zijner tijd op Circusblog.nl!

 

Lees ook:Nostalgisch Circus (18): Carré
Lees ook:Uit de oude doos: Circus Oscar Carré 1880
Lees ook:Oscar Carré Trofee voor Henk van der Meijden
Lees ook:Win de DVD box 125 jaar Carré
Lees ook:Circusmeningen (75): Is Nederland rijp voor een vast circus in een gebouw?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>