GL: ‘Eindhoven zonder wilde dierencircussen’

EINDHOVEN -Het lijkt er sterk op dat de Brabantse GroenLinks-afdelingen hun pijlen richten op Circus Belly Wien. Na Oss beginnen ze ook in Eindhoven te mopperen.  ”GroenLinks is er trots op dat we in Eindhoven sinds enige jaren een dierenwelzijnsbeleid hebben. Hierin stellen we dat het welzijn van dieren van groot belang is”, aldus een woordvoerder van GL. En vervolgt:  ”Ook spreken we daarin over de onwenselijkheid van circussen met wilde dieren in onze stad. Wilde dieren in het circus is niet meer van deze tijd. Het welzijn van wilde dieren wordt in circussen ernstig aangetast. Doordat de dieren in circussen weinig bewegingsvrijheid hebben, veel stress ervaren en zich steeds in een nieuwe omgeving bevinden, worden hun instincten onderdrukt. Daardoor vertonen zij afwijkend gedrag. Er is op dit moment een wetvoorstel in de maak om wilde dieren in circussen te verbieden.”

“Zoals de dierentuinen in Nederland zich hebben ontwikkeld van hokken met dieren tot parken voor bescherming en behoud, hoort het circus zich ook te ontwikkelen tot vermaak zonder dierenleed. GroenLinks ziet dat veel circussen deze weg zijn ingeslagen, Circus Belly Wien echter niet.

In Eindhoven strijkt van 11 t/m 22 juni Circus Belly Wien neer.

Onlangs was Circus Belly Wien in Almelo. Daar had de gemeente nadrukkelijk laten weten aan Belly Wien dat de tijgers als circusact niet welkom waren. Tot verontwaardiging van de gemeente Almelo heeft Belly Wien zich hier niets van aangetrokken, zij is vanaf nu dan ook niet meer welkom in Almelo, totdat het circus haar beleid ten aanzien van wilde dieren in het circus heeft veranderd.

GroenLinks wil dan ook antwoord op de volgende vragen van de wethouder:

* Heeft u Circus Belly Wien een vergunning verleend? Wat waren daarbij uw afwegingen?

* Heeft u in deze vergunning aandacht gevraagd voor dierenwelzijn en heeft u hen aangesproken op het gebruik van wilde dieren in hun voorstellingen? Graag uw motivering.

* Mag Circus Belly Wien van u in Eindhoven gebruik maken van hun wilde dieren bij de circusacts, of heeft u daar beperkingen aan opgelegd? Graag uw motivering.

* Gaat u extra controleren op dierenwelzijn tijdens het verblijf van Circus Belly Wien in Eindhoven? Zowel bij de verblijven van de dieren, als bij het transport en tijdens de voorstellingen? Graag uw motivering.

* Kunt u ons een update geven over de circussen zonder wilde dieren die u actief heeft uitgenodigd om naar Eindhoven te komen?

* Kunt u ons een update geven over de stand van zaken m.b.t. het landelijk in voorbereiding zijnde wetsvoorstel m.b.t. het verbieden van wilde dieren in het circus?”

Bij Belly Wien vinden ze dat er aan alle regels wordt gehouden en zou er sprake zijn van stemmingmakerij.

Bron: GroenLinks

Lees ook:GL: “Vraagtekens dierenwelzijn circus Belly Wien”
Lees ook:Circus Belly Wien taboe in Almelo?
Lees ook:Dierenpolitie controleert Circus Belly Wien
Lees ook:GL Oss teleurgesteld over optredens Circus Belly Wien
Lees ook:“Geen wilde dierencircussen meer op Goeree-Overflakkee”

1 Reacties // Reageer

One thought on “GL: ‘Eindhoven zonder wilde dierencircussen’

  1. Adri Lammers

    Er is helemaal niets met het houden tonen van dieren in het circus Belly Wien. Ga kijken, laat u informeren en u zult het zelf ervaren. deze mensen hebben hun zaakjes goed voor elkaar!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>