Angelo krijgt 1ste boek over vader Toni Boltini

NAARDEN – Angelo Boltini is niet alleen een prima muzikant en zanger. De zoon van overleden circusdirecteur Toni Boltini kan ook prima speechen. Dat werd duidelijk afgelopen weekeinde tijdens de presentatie van het boek over zijn  vader. “Het voelt vreemd, om een boek uitgereikt te krijgen over een persoon die ik éigenlijk nooit heb leren kennen. Ik was 13 toen mijn vader overleed en U zult misschien denken dat daar in die 13 jaar genoeg tijd voor moet zijn geweest. Echter, de persoon die ik wél ken als mijn vader, was niet meer de oorlogsheld, de circusentrepreneur, de womanizer en snappy dresser die jullie in hem zien. Na zijn herseninfarct, 4 jaar voor overlijden, was er slechts een leeg omhulsel over van deze grote man en mijn grootste herinnering uit die tijd is het toonbeeld van liefde dat mijn moeder in haar onvermoeibare zorg aan hem heeft laten zien, terwijl ik langzaam de puberteit in dreef.”

“Echter, dat is precies de reden waarom dit boek voor mij persoonlijk zo belangrijk is. Ik luister al jarenlang aandachtig naar alle verhalen die, tja, jullie die hier zitten over hem te vertellen hebben. En elke keer dat ook maar iemand iets in mij op mijn vader vindt lijken, krijg ik een soort vlinders in mijn buik van trots. Maar dat schept nooit een compleet beeld. Wellicht verbloemt de een iets terwijl de ander het wat harder aanzet…”

“Om iets te noemen dat ik bijvoorbeeld niet heel snel van mijn moeder zou horen, toen ik laatst in het bijzijn van wat familie – of althans, het is geen familie, maar ze komen ook uit het circus, je weet hoe dat gaat – een… Dubbelzinnig te interpreteren opmerking maakte riep iemand ineens ‘Het is nét Toni’. Hoe beter ik hem leer kennen, hoe meer ik vermoed dat ik de beste man wel zou mogen!

Het hoogtepunt daarvan was toen ik zijn eerste boek las. Om te bedenken dat al die waanzinnige dingen die daar in staan míjn papa is.. Het idee alleen al dat hij op mijn leeftijd vooral druk bezig was mensenlevens te redden in de Tweede Wereldoorlog…

Maar dát boek én die verhalen. Dat ís mijn vader voor me. Nog geen compleet persoon, maar nog steeds een dagelijkse drijfveer om te presteren. Ieder heeft z’n tegenslagen, maar als je naar zijn leven kijkt leert het je dat je ondanks dat, ver kunt komen.

En ik ben niet de enige die dat vindt. Toen ik dat boek uit had gelezen heeft het een rondje door mijn vriendenkring gemaakt – geen idee waar dat ene exemplaar nu ligt – en van iedereen kreeg ik te horen: “Je vader was een held” – en daar sluit ik me volledig bij aan.

Nu is er dít boek. Met nog meer verhalen en vooral ook, heel veel foto’s. Ik heb er al stiekem een blik in mogen werpen en hier gaat het gezegde zeker op dat een foto 1000 woorden waard is, zo niet meer. En elke foto gaat minstens 1000 woorden aan aandacht van me krijgen, dus het zal nog even duren voor ik er écht doorheen ben.

Het ongelooflijke werk dat de schrijvers en samenstellers Henk en Dick verricht hebben is iets waar we allemaal ongelooflijk veel plezier van kunnen hebben, maar ik ben jullie vooral dankbaar omdat ik nu nog een heel stuk dichterbij het kennen van míjn vader kom. En ik zal blijven doorgaan om zijn grootsheid proberen te evenaren. Ongelooflijk bedankt, jullie allebei.”

Circus Toni Boltini is geschreven door Dick H. Vrieling en Henk van den Berg. Die allebei werkzaam zijn geweest in het beroemde circus.

Met dank aan de familie Boltini

Lees ook:Angelo Boltini het circus in
Lees ook:Ruimschoots aandacht voor Toni Boltini op tv
Lees ook:“Geen nieuw circus Toni Boltini”
Lees ook:Nieuw boek: Circus Toni Boltini
Lees ook:Op reis tijdens Fries Straatfestival….

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Angelo krijgt 1ste boek over vader Toni Boltini

 1. Kitty Hagen

  Lieve Pammy en Angelo Boltini.
  Wat een fantastisch verhaal! Pammy je kunt trots zijn op zo’n zoon en Angelo je bent een Kanjer. Liefs Kitty Hagen, Back Stage Kitty Hagen Events en Circus Fantâsia

    /  
 2. PH Out

  Het is Toni Boltini met een i en niet y. Heeft 2x fout op een poster gestaan en juist 1 van deze twee posters is als cover gebruikt.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>