Geen wilde circusdieren meer UPDATE!

DEN HAAG - “Het welzijn, de gezondheid en het natuurlijk gedrag van wilde zoogdieren in een circus worden aangetast en daarom komt er een verbod op het gebruik van deze dieren”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken afgelopen zaterdag. “Met dit voorstel van staatssecretaris Dijksma is de ministerraad akkoord gegaan. Het streven is dit verbod in 2015 in te laten gaan.

Dierenwelzijn
Het vele gereis, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen van wilde dieren tasten het welzijn aan. Dijksma:” Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.”

Aantal
In 2012 hebben circa 22 circussen opgetreden in Nederland met in totaal 190 dieren. Ongeveer 16 daarvan hebben acts met wilde dieren. In die circussen werden in totaal 15 wilde diersoorten geteld met in totaal 119 dieren, waaronder de zoogdieren die straks verboden worden (onder andere olifanten, tijgers, leeuwen, giraffes, zebra’s,  zeeleeuwen, neusberen, apen, nijlpaarden en exotische runderen).”

Lees ook:Gemeenten mogen wilde dieren in circus niet verbieden
Lees ook:Circus met wilde dieren welkom in Nijmegen
Lees ook:Donderdag verbod op wilde circusdieren?
Lees ook:Almelo: Géén wilde circusdieren meer
Lees ook:PvdD probeert Freiwalds Menagerie Circus te weren in Borne

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geen wilde circusdieren meer UPDATE!

  1. Commissie Klassiek Circus, Ron Mikkenie

    Argumenten die niet vindbaar zijn in de wetenschappelijke studies die op verzoek van Sharon Dijksma’s voorganger zijn uitgevoerd door Wageningen Universiteit. Argumenten die regelrecht uit de koker komen van actiegroep “wilde dieren de tent uit”. Meningen regeren boven feiten. Democratie heeft in Nederland plaats gemaakt voor een “systeem” waarin de hardst schreeuwende zijn/haar gelijk krijgt. Ondanks dat anno 2014 het hardst klinken nog steeds iets van holle vaten is.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>