VNCO: Topdrukte bij Kerst- en Wintercircussen

ROTTERDAM – De voorbereidingen bij de producenten van kerst- en wintercircussen lopen op volle toeren. Nooit waren er zoveel circusproducties tijdens de kerstvakantie. De gezelligheid en het familiaal karakter van het kerstcircus maakt het tot één van de populairste uitjes tijdens de kerstvakantie. De twee grootste kerstcircussen van ons land, Kerstcircus Ahoy en het Wereldkerstcircus in het Koninklijk Theater Carré, trekken samen alleen al bijna 100.000 mensen. Bijna elke stad in Nederland kent inmiddels een kerstcircustraditie.

Met jaarlijks ruim 1,6 miljoen bezoekers, twee professionele HBO circusopleidingen, 60 lokale jeugdcircussen, 20 actieve circusondernemingen, een erkenning als immaterieel cultureel erfgoed en 20 circustheatergezelschappen gaat het goed met het circus in Nederland. Het aanbod is divers en zeer uiteenlopende doelgroepen voelen zich erdoor aangesproken. Een drukbezocht kerstcircus is voor veel circusondernemers de kers op de taart.

VNCO
“Vroeger was de winter een tijd om wagens te verven en nieuwe acts in te studeren. Tegenwoordig is de kerstvakantie voor circussen de drukste tijd van het jaar.” zegt Marcel van den Ende, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen. “Artiesten uit heel de wereld worden geëngageerd om in Nederland op te treden met de Kerst. De concurrentie onder talent scouts is pittig, want ook in onze buurlanden smult men van kerstcircus.”

 

Circuspaleis

Er wordt niet alleen in tenten gespeeld. Wintercircus Martin Hanson gaat voor de 37e keer op tournee langs de theaters. In Rotterdam tovert Ahoy dit jaar alweer voor de 45ste keer één van de hallen om tot circustheater. In Amsterdam krijgt Carré twee weken per jaar haar oorspronkelijke gebruiksfunctie als circuspaleis terug wanneer de stoelen van de Stalles plaatsmaken voor zand en zaagsel. Men belooft daar dit jaar het “Meest Bekroonde Kerstcircus ooit!”. In Roermond organiseert men het Cirque d’Hiver. Met de hulp van zo’n 80 vrijwilligers brengt men daar elk jaar een wintercircus tot leven in Theaterhotel De Oranjerie.

 

De popcornmachine knalt deze Kerst ook bij de tentcircussen. Circus Freiwald sluit het tourseizoen af in Nijmegen en presenteert er de zesde editie van Kerstcircus Nijmegen. Het intieme Zanzara bouwt de tent op aan de Westergasfabriek in Amsterdam, waar ze zich dit jaar laten vergezellen door een vijfkoppige band.
Magische Kerst

“De allure van het circus en de warmte van Kerst passen bij elkaar.” zegt Alex Sijm. Hij exploiteert met zijn bedrijf onder meer Wintercircus Sijm in Heiloo  en Circus Sijm, dat dit jaar al 70.000 bezoekers mocht verwelkomen. “Circus kan je bij uitstek beleven met de hele familie. Bovendien is voor veel kinderen circus een eerste kennismaking met live entertainment.”

 

Overzicht VNCO-kerstcircussen:

 

ROTTERDAM

Kerstcircus Ahoy
19/12 – 28/12
www.kerstcircus.nl
bijzonder: er wordt extra groot uitgepakt nalv het 45-jarig jubileum!

AMSTERDAM,   Koninklijk Theater Carré
Wereldkerstcircus
17/12 – 03/01
www.carre.nl (tickets)
0900-25 25 255 (€0,45 CPM ma-vrij 9.00-21.00 uur, za en zo 10.00 – 20.00 uur)
www.stardustcircus.com
bijzonder: “Meest bekroonde kerstcircus ooit!”, producent: Henk van der Meijden

AMSTERDAM,   Westergasfabriek
Wintercircus Zanzara
17/12 – 03/01
www.circuszanzara.com
bijzonder: “hartverwarmend entertainment met een onalledaags sausje, in het Westerpark!”

ROERMOND,    Theaterhotel De Oranjerie
Cirque d’Hiver Roermond
25/12 – 28/12
www.circusroermond.nl
bijzonder: Theaterhotel De Oranjerie omgetoverd tot circus, NL’s kampioen jongleren Niels Duinker

TOURNEE LANGS DE THEATERS
Wintercircus Martin Hanson
11/12 – 13/01
www.wintercircus.nl
bijzonder: circus in het theater, “Komt het zien!” à  circus voor blinden www.komthetzien.nl

HEILOO,            De Omloop
Wintercircus Sijm
19/12 – 30/12
www.circussijm.nl
bijzonder:  30 december (laatste voorstelling) à jongens van Streetlab reiken de publieksprijs uit aan een artiest/act + senior-medewerker Gerrit Jongerling ontvangt namens de Stichting Circus Cultuur de erespeld voor zijn verdiensten.

NIJMEGEN,       Goffertpark
Kerstcircus Nijmegen
23/12 – 03/01
www.kerstcircus-nijmegen.nl
bijzonder: directie fam. Freiwald, onvervalst circus met veel dieren

Lees ook:Het leukste Kerst- wintercircus is………..Wintercircus Sijm!
Lees ook:Cirque d’Hiver Roermond
Lees ook:Kerst 2017 (5): Wintercircus populair kerstuitje volgens VNCO
Lees ook:Nog even stemmen: Het leukste Kerst-wintercircus is….?
Lees ook:VNCO: Wintercircus als kerstuitstapje in trek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>