Commissie Klassiek Circus: Olifanten de dood in jagen?

AMSTELVEEN – “Kwaliteitsmedia zoals NRC en NOS maakten onlangs melding van de plannen van de zakenlieden Robert Kruijff van Stichting Leeuw (Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna) en Edwin Wiek van een dierenopvang in oprichting (in Hua Hin, Thailand)”, meldt een woordvoerder van de Commissie Klassiek Circus. “Ze bieden opvang aan voor 200 à 300 “afgedankte” circusolifanten”, klinkt het verder.

“Het verhaal van Edwin Wiek vertoont opvallend veel gelijkenis met dat van de oprichter van Stichting Aap, Okko Reussien.Ook hij is ooit begonnen met het houden van een paar aapjes… en ook Ruessien was een zakenman die een hobby zocht toen hij stopte met zijn zakenimperium

Op de NOS website wordt een belangrijk voorbehoud gemaakt: “”Als onze contactpersoon het ook aan zijn kant op orde heeft, zoals met het transport van de olifanten, dan kunnen we nadenken over de start van de bouw.”". De bouw? Dus nog niet het transport??? En de zaken op orde hebben? Wie controleert dat op die grote afstand en in een land waar corruptie de dagelijkse realiteit is?

Op de NOS website vinden we ook nog een kadertekst die uitlegt dat de overgang naar Thailand niet problematisch hoeft te zijn. Want de olifanten komen daar immers vandaan en ze passen zich aan, aldus de kadertekst. Maar als ze zich aanpassen dan geldt dat ook in de omgekeerde richting, richting Europa dus. Waarmee de noodzaak voor een dodelijk transport naar Thailand meteen wordt tegengesproken.

En dan nog de “enige circusolifant in Nederland”. Die komt helemaal niet uit Thailand maar uit… Afrika. Inderdaad. De heren Kruijff en Wiek zijn géén biologen maar zakenlieden die hun geld hebben verdiend in olie en mode.

Een vriend van Kruijf reageerde onlangs nog fanatiek op berichten op onze pagina. Zo zouden er geen dierenrechtenactivisten achter de opvangplannen zitten. Want we weten intussen dat het bekende “Pantera” in Nijberkoop is opgekocht door de Oostenrijkste Dierenrechtengroepering “Vier Pfoten”. “Vier Pfoten” is ook een partner van “wilde dieren de tent uit”, dat op haar beurt een afdeling is van “Stichting Aap”. De NRC maakt duidelijk melding van “ENDCAP, een koepelorganisatie voor dierenrechten”. Daarmee krijgt het bericht een treurige wending en worden leugens van de kant van vrienden van Kruijff bevestigd.

Omvang probleem

Olifanten die we nu in het circus zien stammen nog uit de tijd dat het vangen van olifanten toegestaan en algemeen geaccepteerd was. Het betreft voornamelijk geredde weesjes waarvan de ouders voor hun ivoor waren afgeslacht. Toen er nog geen opvang in de regio was. En geen CITES regelgeving die handel in bedreigde diersoorten (en gedeelten van die dieren) verbood.

Zonder ingrijpen van organisaties als Stichting Aap of Stichting Leeuw zullen deze laatste olifanten vanzelf uit het circus verdwijnen. De verwachting is dat – gezien de levensverwachting – binnen vijf jaar de circusolifant is uitgestorven. Daarnaast zeggen olifantenexperts zoals Peter Klaver en Marjo Hoedemaker dat het beter is voor de dieren om ze hun oude dag in een voor hun vertrouwde omgeving en levensritme te laten slijten.”

Lees ook:Hackt Stichting Aap Circusweb? UPDATE
Lees ook:Stichting AAP: “Wij hacken Circusweb niet”
Lees ook:CircusNu (14): Stichting Circus Cultuur
Lees ook:Gemeenten mogen wilde dieren in circus niet verbieden
Lees ook:Circus met wilde dieren welkom in Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>