Nostalgisch circus (4): Herman Renz

AMSTELVEEN – Circus Herman Renz staat deze week centraal in onze rubriek Nostalgisch Circus. Uiteraard is deze circusorganisatie eigentijds en vernieuwend. Toch is het leuk om eens te kijken naar het moment waarop het allemaal begon…

In 1911 besloot Arnold van der Vegt zijn eigen circus te starten. Natuurlijk had hij artiesten nodig en een van hen was zijn vriend door dik en dun Tom Mix. Zo’n 12 jaar later gaat het Circus Renz heten. De betekenis is hilarisch: Ras Echte Nederlandse Zwervers

Op de Tweede Wereldoorlog zat niemand te wachten en dat gold ook voor de circusdirectie. Ze moesten noodgedwongen optreden voor de Duitsers. Na de oorlog wordt de circusorganisatie verder opgebouwd. De oprichter overlijd in 1955 en zoon Herman neemt het roer over. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw gaan diens zonen Paul en Nol (in het echt Arnold, red) de directie vormen. In 1967 ziet Herman jr. het levenslicht.

De toenmalige circusdirectie heeft in die tijd een goede neus voor commercie. Want de clown en acrobaat Bassie en Adriaan timmeren aan de weg. En via Joop van den Ende mogen ze het circus gebruiken als decor voor een televisieserie. Als  kers op de taart komt het dan zeer populaire duo in de weekenden optreden. Met als resultaat keer op keer een volle circustent en veel goede publiciteit.

Pikzwarte wolken

Maar later verschijnen er ook pikzwarte wolken boven het circus. Op een gegeven moment komt de jonge Herman aan de leiding en hij bouwt met zijn Diane het circus uit tot een toonaangevend bedrijf. Center Parcs merkt dat ook en sluit  een aantrekkelijk contract met Circus Herman Renz af. Die gaat optreden op Centerparcs Het Vennenbos in Hapert. Herman en Diana genieten van het succes en nemen een prachtige nieuwe caravan in gebruik. Dan gaat het gruwelijk mis. Het stel gaat slapen en ontwaakt nooit meer. Ze sterven door koolmonoxidevergiftiging. Herman en Diana zijn dan pas 29 jaar.

Tournee

Na hun dood ligt de ondergang van het circus op de loer. Hermans moeder wil acht ton voor het circus. Via acties en sponsors wordt dat geld opgehoest en komt er een driekoppige directie. De bekendste directeur is clown Milko.

Zoals gemeld timmert dit circus nog steeds aan de weg. Ook dit jaar zijn ze weer op tournee –dat recent is- gestart. Met de show Miracles en een fonkelnieuwe tent bezoeken ze steden en dorpen in het gehele land. En ook de nieuwste productie wordt goed ontvangen.

Informatie: www.circushermanrenz.nl

Foto: Circus Herman Renz

Lees ook:Nostalgisch Circus (37): Samenvatting
Lees ook:Officiële verklaring opstappen Robert Ronday bij Herman Renz
Lees ook:Herman & Diana Renz trofeeën!
Lees ook:Groot benefietconcert in de tent van Circus Herman Renz
Lees ook:Angelique: Mijn eerste Kerst zonder Circus Herman Renz

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nostalgisch circus (4): Herman Renz

 1. Dick Prins

  Geen pikzwarte wolken.

  Na het overlijden van Herman’s vader in januari 1989 stond er wel een hele tournee op papier met Bassie en Adriaan.
  Toen die afgelopen was wilde Bassie niet meer verder met het circus en de boel werd verkocht op de dieren na. Herman en Diana zijn het jaar erop (1990) met hun dieren in engagement gegaan bij het Franse Circus Zavatta II. Eind van dat jaar zijn zij begonnen met het maken van hun eigen circus Herman Renz dat in 1991 op reis ging.

    /  
 2. Hans de Jager

  Volgens mij bedoelde de schrijver de pik zwarte wolken NA het overlijden van Herman en Diana.
  Gelukkig zijn die overgedreven en staat er nu een circusbedrijf waar Herman en Diana trots op kunnen zijn.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>