Nostalgisch Circus (11): Groot Russisch Staatscircus

ROTTERDAM – Dankzij oud-roddeljournalist en actueel circusliefhebber Henk van der Meijden is het Groot Russisch Staatscircus echt groot geworden in Nederland. Maar…in 2012 ging het een stuk minder. Het vermaarde circus met de wereldberoemde clown Oleg Popov moest het tournee in Duitsland afbreken vanwege…gebrek aan belangstelling.

Van der Meijdens circusactiviteiten beginnen in 1971. Hij presenteert het Russisch Staatscircus in het Rotterdamse  Ahoy. In 1979 laat hij het gezelschap voor het eerst in Carré in onze hoofdstad zien. Het Russisch staatscircus was overigens met Popov al in februari 1961 te zien in het oude Ahoy. (energiehal) Het oude Ahoy stond op de plek van het huidige Dijkzigtziekenhuis.

Een schot in de roos, want het circus uit Rusland is al snel een groot succes. Willem Smit is overigens producent van het rondreizend circus. In 1991 gaat het Russisch Staatscircus  met tent en wagens door Nederland gaan reizen. Mede te danken aan de vaak zeer goede acts in de shows slaat dat aan. En zeker ook dankzij die vermaarde clown Popov. Een belangrijk deel van zijn leven woont hij in het Duitse Neurenberg. Ondanks zijn Duitse verblijf en vele optredens in Nederland spreekt hij amper Duits of Nederlands en zijn alle gesprekken  in het Russisch.

Ster

In de piste maakt die taal natuurlijk niet uit, want Popov ontpopt zich al snel als de ster van het circus. Hij is overigens in Breda getrouwd met de Duitse Gabrielle door toenmalig burgemeester Ed Nijpels.

Popov is eigenlijk de mannelijke en Russische uitvoering van onze Heintje Davids. Hoezo dan? In 2006 beweert hij dat er een einde nabij was van zijn clown carrière. Jaren later treedt hij nog steeds op.

Mede dankzij Popov als publiekstrekker brengt de koninklijke familie het circus ook een bezoek. In de circustent is plaats voor 1500 bezoekers. In de glorietijd brengt het programma naast de Russische clown onder andere ook tijgers, acrobaten en een goochelaar. Ook staat er een trampoline act geprogrammeerd.

Tournee gestaakt

In 2012 is het Groot Russisch Staatscircus volop door Duitsland aan het toeren. Opeens komt daar een einde aan .Het circus breekt het tournee af wegens gebrek aan belangstelling.  Een woordvoerder meldt: “Ondanks een overweldigende reclamecampagne in de media en het straatbeeld lukt het ons niet de benodigde grote aantallen bezoekers te trekken.”

“Ook in de Oost-Duitse steden die wij aandoen blijken  de hoge werkloosheidscijfers en de recessie fnuikend voor een rendabele exploitatie. Om die reden hebben wij het besluit moeten nemen de winter/voorjaarstournee van het Groot Russisch Staatscircus eerder te beëindigen dan was voorzien.

Dit besluit nemen wij met pijn in het hart, aangezien onze nieuwe show Traum Trip zowel door de pers als het publiek laaiend enthousiast is ontvangen.”

Lees ook:Groot Russisch Staatscircus beëindigt tournee
Lees ook:Clown Oleg Popov (86) overleden
Lees ook:Nostalgisch Circus (20): Stardust
Lees ook:Circusbalonnen leggen Russische verkeer plat!
Lees ook:Circus belangrijk onderdeel van Julia

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nostalgisch Circus (11): Groot Russisch Staatscircus

 1. Dick Prins

  Het Russisch staatscircus was met Popov al in februari 1961 te bewonderen in het oude Ahoy. (energiehal)

  Het oude Ahoy stond waar nu het Dijkzigtziekenhuis staat.

    /  
 2. Sander

  Ja en het groot Russisch Staatscircus waar dit over gaat dus met tournee in Duitsland is van Willem Smitt die andere roddel-koning ;-)

    /  
 3. Egbert Hartman

  Ik werkte in 1979 kort als pisteknecht in het Russische staatscircus. Ik schreef er een verslagje van: http://goo.gl/RtJrOH

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>