Nostalgisch circus (14): Bassie en Adriaan

AMSTELVEEN – Circus Bassie en Adriaan heeft maar liefst twee keer bestaan en was razend populair. Het is als een succesvol circus de geschiedenis ingegaan en dat komt uiteraard doordat de clown Bassie en acrobaat Adriaan al voor de start van het circus beroemde televisiepersoonlijkheden waren. En dan krijg je de circustent wel vol.

Het vrolijke tweetal was de publiekstrekker in het eigen circus van 28 april 1980 tot 17 oktober 1983 met als producent Joop van den Ende en ook nog eens van 1985 tot 1889. In de periode 1985 tot 1988 hebben ze deels de tournee van Circus Herman Renz meegemaakt. En in 1989 een gehele tournee. In die periode was Circus Herman Renz omgedoopt tot Circus Bassie en Adriaan.

Joop van den Ende wilde in 1978 al starten met het circus, maar dat zagen de broers Bas en Aad van Toor niet zitten. Ze hadden in die tijd veel schnabbels in  binnen- en buitenland en daar paste een tour met een heus circus niet bij. Een jaar later traden de broers op bij Circus Renz dat het tweetal in de piste kreeg omdat ze het circus gebruikten als decor voor hun televisieoptredens. Dit vestzak broekzak verhaal zorgde ervoor dat de twee de smaak te pakken kregen en ‘ja’ zeiden tegen Van den Ende om het circus te starten.

Pittige onderneming

Een pittige onderneming met een prachtige circustent, 80 vrachtwagens en caravans en 90 personeelsleden. Er kwam snel succes, maar ook stress. Van den Ende zou operationeel een steentje bijdragen, maar uiteindelijk kwam het uitvoerende werk tijdens de tournees toch op de schouders van de broers terecht. Die naast het zelf optreden dus ook de boel draaiende moesten houden.

Ongeluk

Het programma loog er niet om: een hoogdraad act, goochelaar, kozakkengroep, paarden, leeuwen, olifanten, kamelen en zelfs gedresseerde beren, het was er allemaal.

En ook het publiek kwam massaal: in het eerste seizoen bijna 600.000 bezoekers. Overigens was het voor Bassie en Adriaan niet zonder risico. Bassie viel van 8 meter hoogte naar beneden, raakte gewond en kwam in het ziekenhuis terecht. Noodgedwongen moesten er voorstellingen worden afgezegd.

Herman Renz

Herman Renz en Diana Luycx beleven dus het tweede avontuur van Circus Bassie en Adriaan. En geven ze optredens in diverse gemeenten.

Na het circus zijn Bassie en Adriaan gaan optreden in theaters en andere zalen. Op een gegeven moment ging Adriaan genieten in Spanje en wist clown Bassie van geen ophouden. Hij bleef maar shows geven.

 

Lees ook:Bassie & Adriaan 7 oktober in de bioscoop + trailer!
Lees ook:Nieuwe Bassie en Adriaan film
Lees ook:Nostalgisch circus (4): Herman Renz
Lees ook:Expositie Bassie & Adriaan: Voor Alle Fans
Lees ook:CircusNu (100): Bassie komt weer terug…op eigen tentoonstelling

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Nostalgisch circus (14): Bassie en Adriaan

 1. Dick Prins

  Betreft Bassie en Adriaan:
  In 1978 en 1979 werd circus (Arnold) Renz gebruikt als decor voor hun TV-serie.
  Het circus Bassie en Adriaan van Joop van der Ende heeft van 28 april 1980 tot 17 okt 1983 gereisd.
  In de periode 1985-1988 hebben ze deels de tournee van Renz meegemaakt en in 1989 pas een gehele tournee.
  Daarna hield het circus op te bestaan. Herman en Diana zijn in 1991 opnieuw met hun eigen circus Herman Renz op reis gegaan.

    /  
 2. wim de jong

  Naast het maken van de eerste tournee voor het circus
  B & A in 1980, ben ik vanaf eind 1979 ook betrokken geweest om in een hele korte periode dit bedrijf te realiseren. Wat met name mede gelukt is door mensen als Ares de Wit & Guus v.d. Wouw.
  Ofschoon de enige directeur uitsluitend Joop v.d.Ende is geweest pretendeerde B & A dat zelf ook te zijn en hebben destijds daarmee bijgedragen aan een verwarrende en vaak irritante situatie zowel naar gemeenten, personeel, pers, sponsors en zeker richting Joop v.d.Ende.
  Dat de Nederlandse circuswereld daarom van een circus met dergelijke potentie maar kort mocht genieten heeft daar grotendeels aan ten grondslag gelegen.

    /  
 3. Ronald Blom

  Beste Wim,
  Zou je met mij contact op kunnen nemen ivm het schrijven van een historisch boekje over dit circus?
  Heb je een bericht gestuurd via facebook.
  Groet, Ronald

    /  
 4. Wim de Jong

  Beste Ronald,

  Mag ik vragen vanwaar de intentie om dit te doen?

  vriendelijke groet,
  Wim de jong

    /  
 5. Ronald Blom

  Beste Wim,
  Zelf ben ik een liefhebber van circus ( geholpen bij het voortbestaan van Renz in 1996) en heb ik geschiedenis gestudeerd. Die combinatie maakt dat het schrijven van een historisch boekje over dit circus mij heeft geïnspireerd. Met name omdat er ook zo weinig over het circus te vinden is om een echt mooi compleet beeld te geven. Ik werk er overigens samen met nog 3 anderen aan. Onder fans van B&A is er de afgelopen jaren ook steeds meer interesse in deze tijd van het duo ontstaan.

  Klopt het dat jij de tourneemanager was bij het circus?

  Ik wil je er nog wel wat meer over vertellen. Via de mail ([email protected]) of facebook?

  Groet, Ronald

    /  
 6. Ronald Blom

  Beste Wim,
  Kun je mij nog even een antwoord sturen (via de mail)? Een verkennend gesprekje kan nooit kwaad toch? Ik zou je het graav nog even toelichten.
  Bedankt! Ronald

    /  
 7. Ronald Blom

  Beste Wim,
  Kun je mij nog even een antwoord sturen (via de mail)? Een verkennend gesprekje kan nooit kwaad toch? Ik zou je het graag nog even toelichten.
  Bedankt! Ronald

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>