Nostalgisch Circus (24): Elleboog

AMSTERDAM – Jeugdcircus Elleboog is een begrip in Amsterdam en in de rest van ons land. Mede dankzij de diverse televisieoptredens in vooral jeugdprogramma’s. En vooral vanwege het vele plezier dat voor een onvergetelijke herinnering heeft gezorgd bij talloze oud-deelnemers. Het is allemaal begonnen in 1949 als een goede bezigheid voor de naoorlogse jeugd in de  hoofdstad.

Elleboog is in de loop van de afgelopen 65 jaar uitgegroeid tot professionele niet commerciële organisatie met ieder jaar zo’n 11.000 enthousiaste deelnemers. De circustalenten variëren in de leeftijd van 2 tot 22 jaar. De voorstellingen trekken elk jaar zo’n 25.000 toeschouwers.

Vandaag de dag is Circus Elleboog vaak de kweekvijver voor het nieuwe circustalent. De oprichtster Ied Last vergeleek het optreden in haar circus graag met spelen op straat: “‘balanceren op een stoeprand is als balanceren op de evenwichtsbalk.” Die gedachte leeft nog steeds voort bij Elleboog.

Idealisme

Het idealisme van toen is er dus nog steeds. Het  Amsterdamse jeugdcircus is een middel om de ontwikkeling van jongens en meisjes en jongeren te stimuleren. Het creëren van een warme omgeving, waarin ieder tot zijn recht kan komen is van groter belang dan de artistieke prestatie. Vallen, samen opstaan en tenslotte applaus in ontvangst nemen is voor Elleboog van pedagogische waarde..

Jeugdcircus Elleboog hoort bij het levendige Amsterdam. Het is al die jaren vooral aanwezig geweest in de wijken van Mokum. Het circus heeft goede contacten met daar gevestigde scholen, welzijnsorganisaties en ouders.

Verhuisd

In de zomer van 2012 is Elleboog verhuisd van de binnenstad naar de jonge stadswijk Laan van Spartaan. Het is speciaal voor Elleboog gebouwd en ontworpen en ademt van top tot teen circus. En in dat jeugdcircus nog steeds goochelaars, acrobaten, clowns, eenwielers en ballopers.

Lees ook:Circus Elleboog vanavond in Andere Tijden
Lees ook:Circus Elleboog raakt subsidie kwijt
Lees ook:Circus Elleboog moet blijven: teken petitie!
Lees ook:Jeugdcircus Elleboog krijgt nieuwe bus
Lees ook:Protest Circus Elleboog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>