Nostalgisch Circus (25 ): Carl Hagenbeck

HAMBURG – Uitgebreide paardennummers, stoere tijgers en komische olifanten, aangevuld met acrobatiek en andere vermakelijke acts waren de ingrediënten van het succesvolle circus Carl Hagenbeck uit Hamburg.

De man (geboren in 1890) was niet alleen circusdirecteur, hij bleek een verwoed dierenverzamelaar en was ook nog eens directeur van een dierentuin. Zijn vader, een vishandelaar, gaf Carl op 14-jarige leeftijd een paar zeehonden en een ijsbeer. En zo startte zijn verzameling.

Bijzondere mensen

Vandaag de dag zou het alle kranten en televisieprogramma’s halen en zouden velen er wellicht schande over spreken,, maar Hagenbeck verzamelde naast zijn bijzondere dieren ook bijzondere…mensen. Hij toonden bewoners van de Laplanden en Samoaeilanden aan het publiek. Uitgerust met tenten en wapens.

Hij kon prima dieren trainen voor andere circussen. En die verkocht hij. Een slimme zakenman, die toch altijd een dierenvriend bleef.

Hagenbeck opende in 1907 een dierentuin in Hamburg-Stellingen. En dat was direct wereldnieuws. Er waren geen tralies te vinden en daardoor leefden de dieren zoveel mogelijk in een natuurlijke omgeving. Een jaar laten debuteerde hij als auteur met het boek: Von Tieren und Menschen. Het daarop volgende jaar kwam Keizer Wilhelm ll een kijkje nemen in de bijzondere dierentuin. Hagenbeck overleed op 14 april 1913 in Hamburg.

Hagenbeck-Wallace Circus

Benjamin Wallace was al circusdirecteur en kocht in 1907 het circus van Carl Hagenbeck. En fuseerde dat tot het Hagenbeck-Wallace Circus. Het gebruik van de naam wilde Hagenbeck overigens verbieden. Hij verloor echter een rechtszaak.

Ernstig incident

In 1913 ging het goed mis. Door natuurgeweld kwamen 21 leeuwen en tijgers, 8 olifanten en 8 paarden om het leven. In datzelfde jaar verkocht Wallace zijn circus aan Ed Ballard.

In 1918 was er wederom een ernstig incident. Dit keer een treinramp. Er kwam een botsing en brand. 86 mensen kwamen om het leven en er waren 127 gewonden.

Circus Hagenbeck-Wallace zette door: The show must go on! Ze leenden acts en spullen. En daarom werden slechts 2 optredens geannuleerd. Later werd het circus gekocht door Jeremia Mugivan en Bert Bowers.

Lees ook:Nostalgisch circus (13): Barnum
Lees ook:Nostalgische circus (8): Carl Busch
Lees ook:Carl Busch nu toch show met dieren
Lees ook:Circusmeningen (1): De 3 van het station
Lees ook:Nostalgisch Circus (32) Billy Smarts kerstcircus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>