Nostalgisch Circus (27): Ronaldo

GENT – Verschillende keren mocht ik genieten van de voorstelling van Circus Ronaldo uit België. Onder andere tijdens het Vlissingse straatfestival. Het is een echt familiebedrijf. David en Danny vormen samen de zesde generatie die het bijzondere circus draaiende houden. En het einde is nog lang niet in zicht.

Adolf Peter Vandenberghe (1827) uit Gent is de grondlegger. Hij is op 15-jarige leeftijd weggelopen en met een circus gaan meereizen. Als paardenknecht welteverstaan, want ook de eigenwijze knul moest onderaan beginnen.

Betere acrobaten

Toch lukte hem on zich vrij snel te ontwikkelen tot een van de betere acrobaten. Hij maakte niet lang daarna kennis met de combinatie van circus en theater. De derde generatie kreeg bekendheid met het Volkstheater Vandenberghe. Daarin veel degen en mantelonderdelen. En weinig circusonderdelen. Soms was er nog wat acrobatiek in het programma. In 1933 stopt dit theater.

Nazaten Jan en Herman Van den Broeck zetten de traditie voort. Herman is muzikant in een circus en leert ondertussen jongleren. In de jaren vijftig van de vorige eeuw lanceren ze muziek variété onder de naam Ronaldo.

Klinkende naam

Waarom Ronaldo? Omdat ze het een lekker klinkende naam vinden. Dus Jan gaat verder als Johnny Ronaldo en 20 jaar later krijgt hun eigen circus ook die naam. En zo is Circus Ronaldo geboren.

Vanaf 1971 gaan ze ermee optreden, maar 3 jaar later stapt Herman er al uit. Hij gaat piano spelen bij het ballet van Vlaanderen.

Beetje erkenning

Eerlijk is eerlijk: Vandaag de dag zijn er meerdere circustheaters, maar Circus Ronaldo was een van de eersten.  Een kwart eeuw is het keihard werken voor een beetje erkenning. Tegenwoordig hebben ze het goed voort elkaar. Ze zijn uitermate bekend in België en ook in Nederland is Circus Ronaldo veel gevraagd. En er zijn veel meer landen waar ze met succes optreden.

Ze zijn veel op reis met een fraaie circustent en een bijzonder programma. Dat eigenlijk met weinig anderen te vergelijken is. Gewoon omdat ze lekker zichzelf zijn: gewoon Circus Ronaldo.

Een bezoekster zegt het volgende over Circus Ropnaldo: “Wat geniet ik van dit circus in een wereld vol verwondering met een mix van fantasie en realiteit. Het fijne onverwachte, de spontaniteit, de prachtige mimiek en het clowneske. Dat kriebelt in mijn lijf.”

Affiche: Circus Ronaldo

Lees ook:Circus Ronaldo naar Nieuw-Zeeland
Lees ook:Wintercircus Arlette Hanson presenteert: Koud Kunstje 2016!
Lees ook:Samenwerking Circus Ronaldo
Lees ook:Suske en Wiske en De Circusbaron op tournee
Lees ook:CircusNU (61): Milko blaast Circus Herman Renz nieuw leven in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>