Nostalgisch Circus (30): De Nederlandse geschiedenis

AMSTELVEEN – De 30ste aflevering van onze serie Nostalgisch Circus is een mooi moment om eens in het algemeen stil te gaan staan bij de geschiedenis van het Nederlandse circus. Want ondanks veel tegenstand van dierenactivisten en de crisis reizen ze nog steeds rond in ons land.

Begin vorige eeuw waren bij ons vooral de circussen van Leon Kinsbergen (paarden) en Maurits Blanes favoriet. Na zo’n kleine 20 jaar komen er namen naar boven die vandaag de dag nog steeds bekend klinken. Denk maar eens aan Renz, Teutenberg, Mikkenie en Mullens.

Tegenstanders

Na de oorlog waren de populairste circussen Boltini, Strassburger, Van Bever en Mikkenie. De Joodse familie Strassburger heeft het in de oorlog niet gemakkelijk gehad. Het lukte Boltini om tijdens de oorlogsjaren door te werken. Later bleek dat hij tegenstanders van de Duitsers verborg. En dat leverde hem uiteindelijk aanzien op.

Glitter

Met de opkomst van de televisie werd het moeilijker voor de rondreizende circussen in ons land. Om met de tijd mee te gaan kwam er meer glitter en Amerikaanse invloeden in het vaderlandse circus. Directeur Toni Boltini hield vast aan het bestaande circus, maar zette wel beroemde zangers in de circuspiste. En dat zorgde voor veel extra publiek en publiciteit. Hij was daardoor lange tijd de nummer 1 van de circussen in ons land.

Boltini

Veel vandaag de dag rondreizende circussen hebben een link met het voormalige circus Toni Boltini. Denk maar eens aan de familieleden Alberto Althoff, Hans Martens en oud-personeel het echtpaar Diks van Circus Bongo. Dat werd deze week nog eens duidelijk tijdens de publiciteitsgolf rondom het nieuwste boek over Toni Boltini. Weduwe Pammy en zoon Angelo kregen veel leuke reacties, waaronder van bekende namen uit hun circusgeschiedenis….

Affiche: Fam. Boltini

Lees ook:Nostalgisch Circus (1): Toni Boltini
Lees ook:Nostalgisch Circus (9): Frans Mikkenie
Lees ook:“Geen nieuw circus Toni Boltini”
Lees ook:Boltini springlevend
Lees ook:Ruimschoots aandacht voor Toni Boltini op tv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>