Nostalgisch Circus (31): Kerstwintercircus Eindhoven

EINDHOVEN – De voorbereidingen voor de kerst- en wintercircussen zijn in volle gang. De kaartverkopen lopen doorgaans prettig. Het is leuk om deze week ook zo’n evenement in onze serie Nostalgisch Circus op te nemen. Daarom het Kerstwintercircus Eindhoven.

Ik heb er in het verleden een voorstelling mogen meemaken en keek mijn ogen uit. Uiteraard naar de goede show met uitstekende acts, maar ook naar de entourage. Zo zag ik in de pauze kinderen op circuspony’s door de foyer gaan en elders in het Parktheater was een carrousel aan het draaien.

Het Kerstwintercircus is min of meer bij toeval ontstaan. Van 26 december 1971 tot en met 3 januari 1972 was in de Stadsschouwburg Eindhoven de musical ‘Een maagd op je dak’ geprogrammeerd. De productie flopte jammerlijk en opeens waren er veel vrije dagen in de schouwburgagenda.

Gat in programmering

Toenmalig directeur Ben Ullings worstelde dus met een gat in zijn programmering, maar besefte zich aan de andere kant dat dit de kans was om zijn kerstcircusdroom in de schouwburg te verwezenlijken. Hij ging snel aan de slag met journalist Leo Nouwen en binnen 3 weken lag er een heus circusprogramma klaar. En op de Tweede Kerstdag was de première van het kerstwintercircus. Volgens eigen zeggen het eerste in een Nederlands theater.

Iedere dag waren er shows en een kaartjes waren te koop tussen de 3 en 12 gulden. Een succes, dus eind van dat jaar was er de tweede editie van het Kerstwintercircus. In de volgende jaren groeide de populariteit van het winterse evenement. Voor veel Brabanders een traditie om in de Kerstvakantie naar het circus te gaan.

Toneelvloer ongeschikt

De toneelvloer was eigenlijk niet geschikt voor een complete circusshow met bijvoorbeeld rondrennende paarden. Dus werd de toneelvloer speciaal voor het Kerstwintercircus jarenlang onderstut met circa 400 bouwstempels aan de onderzijde. In 1993 kwam een nieuwe toneelvloer die Kerstwintercircus-proof was.

Vanaf 2007 is het Kerstwintercircus in het Parktheater. En ieder jaar is het er weer druk met circusliefhebbers. Dit jaar is het evenement er van zondag 21 tot en maandag 29 december.

Een greep uit het programma van editie 2014: Anna Rastsova – Solo trapeze; Comic Trio Equivokee – Clowns ; Michael Ferreri – Jongleur; Duo Serjo – Acrobatiek; Ronaldo Monteiro – Rola-Rola; Patrick Brumbach ( Los Alamos ) – ‘s Werelds snelste messenwerper;  Duo Somalas – Vuuract; Ronaldo Monteiro – Rola-Rola en live orkest: Krzysztof Majewski’s Orchestra.

Info: http://www.parktheater.nl/kerstwintercircus/

http://youtu.be/Mao_zno-BKc

Lees ook:Programma Kerstwintercircus Eindhoven
Lees ook:Kerstwintercircus Eindhoven
Lees ook:Publieksprijs 2014 Kerstwintercircus Eindhoven voor Non Stop Trampoline
Lees ook:Kerstwintercircus Eindhoven + film
Lees ook:Voorverkoop Kerstwintercircus Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>