Nostalgisch Circus (32) Billy Smarts kerstcircus

LONDEN – Velen herinneren zich wellicht nog de BBC-televisie-uitzendingen van het Billy Smart Kerstcircus. Dat was nog eens een spektakel. Circus zoals het hoort te zijn, heerlijk om naar te kijken op de buis.

Weet u het nog? Op Tweede Kerstdag met z’n allen gezellig voor de tv. Opa en oma kwamen langs en rond 16.00 uur begon de voorstelling. Spanning volop als de dompteur de leeuwen in bedwang hield, alsof wij er zelf bij waren. Met een zweepslag op de pistevloer lukte het steeds weer om de roofdieren te laten doen waarvoor ze in de kooi waren gezet.

En natuurlijk was het lachen geblazen met die doldwaze clowns die steeds weer gekkigheid uithaalden. Het hoogtepunt was vaak het trapezenummer. Want grepen ze elkaar wel op tijd vast?

 Circusdirecteur

Circusdirecteur Billy Smart is een telg uit een gezin van 23 kinderen en werd geboren op 25 april 1894. Zijn vader verhuisde meubelen in West Ealing en omgeving. Later kwam hij met een kermisattractie waar zoon Billy mocht werken. Aanvankelijk werkte hij in de kermisbranche en tijdens een indoorkermis kwam hij ook in contact met het circusleven.

Smart was een paardenliefhebber en mede daardoor wilde hij meer en meer een circusdroom tot leven brengen. In 1946 schafte hij een tweedehands circustent aan en dat was de start van het Billy Smart’s Circus.

Wilde en exotische dieren

De kermisactiviteiten raakten op de achtergrond en er verscheen een grotere circustent. Het duurde niet lang of Billy Smart behoorde bij de grootste circussen in Engeland. In 1960 verzorgde hij voorstellingen met bijvoorbeeld 15 olifanten, ruim 40 paarden en talloze wilde en exotische dieren. In de winter waren er shows in theaters en andere zalen.

Smart stond bekend als een kleurrijk figuur en filantroop. Meestal met een sigaar in zijn mond. Droge humor en een familieman. En niet vies van opvallende publiciteitsstunt.

Dat viel op bij televisieomroepen en de BBC vroeg hem voor specials. Die scoorden. De kerstshows werden helemaal een dikke hit. Hij wist als geen ander te programmeren wat het grote publiek graag wilde zien….

 

Lees ook:Nu ook ophef over reptielenshow Ferry Torrez
Lees ook:Ster Circus Sijm in hondenvoer reclame
Lees ook:Geen zeeleeuw meer in het circus
Lees ook:Nostalgisch circus (5): Knie
Lees ook:Geen wilde circusdieren meer UPDATE!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>