Nostalgisch Circus (33): Dombo

AMSTELVEEN – Mijn vroegste kennismaking met het circus –en wellicht van menigeen ander- was naar het kijken van de films met het vrolijke circusolifantje Dombo. Een vrolijk diertje, maar soms ook treurig. Dus krijgt Dombo, of Dumbo, zoals hij in het echt heet, de hoofdrol in Nostalgisch Circus.

Dombo is een creatie van filmmagnaat Walt Disney. De eerste film met het diertje kwam uit op 23 oktober 1941. Weet u nog hoe het allemaal begon? Ooievaars vervoeren jonge dieren naar hun ouders. Het babyolifantje voor olifant Jumbo komt een dag later. Het circus is op weg naar een nieuwe stad. Aanvankelijk heet het babyolifantje Dombo junior, maar het diertje heeft kolossale oren en als snel noemen de circusdieren hem spottend: Dombo.

Mikpunt spot

In het circus is Dombo met z’n enorme oren ook het mikpunt van spot door het circuspubliek. Hij moet aan het werk als clown. Op een dag blijkt dat Dombo kan vliegen. Met die wetenschap steelt hij de show in het circus.

De film met Dombo was een enorm succes. En nog steeds is er een publiek, zowel jong als oud, dat de avonturen van het circusolifantje graag ziet. De film kostte iets meer dan 800.000 dollar en bracht veel meer op. In aangepaste versie kwam Dombo ook op de televisie.

Enorme oren

Er was trouwens ook gemor over de productie met Dombo. Er zou een racistisch element inzitten. De kraaien in de film zouden zijn gebaseerd op stereotiepe zwarten. Zwarte acteurs spraken de stemmen van de kraaien in. Velen waren het daarmee oneens. Immers, de kraaien hebben volgens hen juist een positief aandeel in de rolprent. Ze helpen Dombo.

Het woord Dombo gebruiken, wij Nederlanders, ook. Bijvoorbeeld als iemand dom uit de hoek komt, blundert of fouten maakt. Of…als iemand enorme oren heeft….

De film heeft verschillende prijzen gewonnen.

Lees ook:“Oude Dombo” van stal na protest PETA
Lees ook:“Circusolifant” Rolo beste reclamespot
Lees ook:Circus Gerschtanowitz
Lees ook:Interactieve circusvoorstelling
Lees ook:Trailer Cirque du Soleil: Worlds Away

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>