Nostalgisch Circus (34): De dieren

AMSTELVEEN – Het circus zonder dieren is haast niet voor te stellen. Toch zijn er vandaag de dag succesformules waarbij bijvoorbeeld geen paarden en leeuwen in de piste optreden. De geschiedenis met de dieren begint rond 1770. De Engelse sergeant, Philip Astley, vertoonde toen zijn kunsten op paarden in een piste met een tribune eromheen.

Na enige tijd liet hij een permanent gebouw neerzetten met optredens van paarden en clowns, dansers en zangers. In de negentiende eeuw waren er vooral in Frankrijk en Engeland circussen waarin dieren optraden. Die trend waaide ook over naar Amerika en in 1830 startte daar het eerste rondreizende circus met wilde dieren, zoals tijgers en leeuwen.

Favoriet

Ieder circus zet de dieren op een eigen manier in tijdens de voorstelling. Favoriet zijn en waren de paarden, leeuwen, tijgers en olifanten. Maar menigeen affiche heeft ook bijzondere dierennummers aangekondigd. Denk maar eens aan zeeleeuwen, apen, beren, pinguïns, panters, giraffes, lama’s, kamelen, alpaca’s, exotische runderen, koeien, zebra’s, alligators en krokodillen, slangen, ara’s, kangoeroes en struisvogels.

Zoals u weet komen er steeds meer tegenstanders van circusnummers met dieren in de tent. Dierenbeschermingsorganisaties spuien vaker kritiek. Ze vinden het gebruik van dieren vanuit dierenwelzijnsoogpunt onverantwoord. De Vereniging Nederlandse Circusondernemingen (VNCO) en de European Circus Association willen juist de circusdieren behouden. Ze zouden een educatieve waarde bezitten en bijdragen tot meer respect voor dieren.

Wilde dieren

Sinds 29 oktober 2012 is bekend dat er volgens het Regeerakkoord van dat jaar tussen de PvdA en VVDeen verbod wordt ingesteld op wilde dieren in circussen. De wetgeving is er nog niet.

Het gaat niet altijd goed met circusdieren in de piste. Er zijn verschillende doden en gewonden te betreuren. Zowel onder het publiek als circusmedewerkers.

Beroemde circusdieren zijn onder andere het tijgertje Sanny van Belly Wien. Het roofdiertje was ongeschikt voor de show vanwege staar en zou afgemaakt worden. Maar kreeg gratis een operatie en is voorzien van lenzen. Een dag later overleed Sanny toch nog.

Buba

Olifant Buba van Freiwald’s Menagerie Circus is nog springlevend en een echte ster. De dikhuid schitterde met Carice van Houten in de jeugdfilm Knetter en had diverse andere opvallende schnabbels.

Lees ook:Riet: Ik mis de wilde dieren in het Kerstcircus
Lees ook:Hans Klok wil leven circusolifant Buba redden!
Lees ook:Terreinen gezocht voor opvang wilde circusdieren
Lees ook:Reacties op wilde circusdierenverbod
Lees ook:“Circus Herman Renz zonder wilde dieren ook leuk”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>