Nostalgisch Circus (37): Samenvatting

AMSTELVEEN – De afgelopen maanden heeft u 36 afleveringen van het Nostalgisch Circus kunnen lezen. Deze week de 37ste. De samenvatting van de reeks. De laatste voor 2014. Natuurlijk blikken wij terug op verschillende opvallende circussen.

Wat dacht u van Circus Toni Boltini. De beroemde circusdirecteur is een aantal jaren geleden overleden. Toch is hij dit jaar enorm actueel. Dat is te danken aan het boek dat er over hem is verschenen, zijn altijd aan de weg timmerende weduwe Pammy en zijn uitermate muzikale zoon Angelo. Die alles in zich heeft om eveneens een beroemde Nederlander te worden. Waarschijnlijk niet als circusdirecteur, wel als muzikant en zanger.

Boltini zorgde voor prikkelende programma’s waarvan onderdelen niet altijd met het  circus te maken hebben. Denk maar aan de optredens van de sterren Johny Lion, Rob de Nijs en Pierre Kartner.

Toni Boltini was ook spraakmakend en toonaangevend op het gebied van af- en opbouwen. Vanwege het succes was er een tent van 7000 plaatsen nodig, maar omdat er ook kleinere gemeenten in het land werden aangedaan, wilde de directeur soms na een dag weer weg. Dus kwam hij met een hydraulische circustent van 100 bij 55 meter. Die werd binnen anderhalf uur opgebouwd.

Er waren overdag vaak 2 voorstellingen, ’s avonds werd er snel afgebroken en ’s nachts gereisd naar de volgende plaats. Even slapen, weer opbouwen en…showtime!

Toen Boltini ouder werd heeft hij het circus verkocht en nam het attractiepark Oud-Valkeveen over.

Rose Marie Malter

Circus Rose Marie Malter ging onlangs failliet. De klap was groot in België. Ook in deze serie was er eerder aandacht voor dit gesneuvelde circus.

In 1986 veranderde Circus Apollo in  Circus Rose Marie Malter. Het vernieuwde circus maakte snel naam en faam in België. Ook de regering erkende het officieel. Het circusgezelschap werkte vanaf 2007 ook mee aan het Wintercircus in Antwerpen. Met niet alleen bekende circusartiesten. Ook voormalig sterkeeper voetbalberoemdheid Jean-Marie Pfaff was er in 2007 bij.

Herman Renz

Circus Herman Renz kende toppen en dalen. Een deel van de organisatie ging failliet. Toch gingen ze door met succes.

In 1911 besloot Arnold van der Vegt zijn eigen circus te starten. Hij ging op zoek naar artiesten. Zelfs zijn vriend door dik en dun Tom Mix, verzorgde een optreden.  Zo’n 12 jaar later gaat het Circus Renz heten. De betekenis is hilarisch: Ras Echte Nederlandse Zwervers

Op de Tweede Wereldoorlog zat niemand te wachten en dat gold ook voor de circusdirectie. Ze moesten noodgedwongen optreden voor de Duitsers. Er werd weliswaar gespeeld, maar geen volledige seizoenen. Na de oorlog wordt de circusorganisatie verder opgebouwd. De oprichter overlijd in 1955 en zoon Herman neemt het roer over. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw gaan diens zonen Paul en Nol (in het echt Arnold, red) de directie vormen. In 1967 ziet Herman jr. het levenslicht.

De toenmalige circusdirectie heeft in die tijd een goede neus voor commercie. Want de clown en acrobaat Bassie en Adriaan timmeren aan de weg. En via Joop van den Ende mogen ze het circus gebruiken als decor voor een televisieserie. Als  kers op de taart komt het dan zeer populaire duo in de weekenden optreden. Met als resultaat keer op keer een volle circustent en veel goede publiciteit.

Maar later verschijnen er ook pikzwarte wolken boven het circus. Op een gegeven moment komt de jonge Herman aan de leiding en hij bouwt met zijn Diane het circus uit tot een toonaangevend bedrijf. Center Parcs merkt dat ook en sluit  een aantrekkelijk contract met Circus Herman Renz af voor de vakantieparken. Het circus gaat onder andere optreden op Centerparcs Het Vennenbos in Hapert. Herman en Diana genieten van het succes en nemen een prachtige nieuwe caravan in gebruik. Dan gaat het gruwelijk mis. Het stel gaat slapen en ontwaakt nooit meer. Ze sterven door koolmonoxidevergiftiging. Herman en Diana zijn dan pas 29 jaar.

Na hun dood ligt de ondergang van het circus op de loer. Hermans moeder wil acht ton voor het circus. Via acties en sponsors wordt dat geld opgehoest en komt er een nieuwe directie. De bekendste directeur is clown Milko.

Foto: Circus Boltini

Lees ook:Eddy Wally vandaag in de bloemetjes gezet door circus
Lees ook:Circus Malter gaat verder na faillissement
Lees ook:Nostalgisch Circus (6): Apollo en Rose-Marie Malter
Lees ook:Circus Malter vast in de modder
Lees ook:Circussenioren in de prijzen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nostalgisch Circus (37): Samenvatting

 1. Dick Prins

  Betreft Circus Arnold/Herman Renz.

  1. Tom Mix heeft zegge en schrijven één avond opgetreden.
  2. Arnold Renz heeft in de oorlogsjaren gewoon gereisd.
  Zij het niet volledige seizoenen.
  3. Herman Renz heeft niet alleen in het Vennebos in Hapert
  gespeeld maar ook in 6 andere Centerparcs.(1991-1996)

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>