Nostalgisch Circus (26): Strassburger

ELZAS (F) – De familie Strassburger staat deze week centraal in de serie Nostalgisch Circus. Het Duitse Circus Strassburger is erg beroemd geweest.

De familie komt oorspronkelijk uit de Elzas dat tot 1919 bij Duitsland hoorde. Als de Eerste Wereldoorlog voorbij is start Adolf Strassburger met broer Leopold een circus. Ze treden vanuit Duitsland vooral op in Scandinavische landen. Ook komen ze in Nederland, Frankrijk en België.

Opvallend is dat hun tent 3 pistes heeft. Ook blikvangers zijn de ruim 100 paarden. Waaronder 12 zwarte Friese hengsten, gedresseerd door Karel Strassburger. Hij is de zoon van Adolf. Het circus maakt vooral faam als dompteur Harry Belli een tijger op de rug van een paard mee laat rijden.

In de voorstelling zijn eveneens Aziatische olifanten. Bijvoorbeeld Rina en Bambina. In circus Strassburger wordt ook olifantje Gina geboren. Die verhuist echter naar de Amsterdamse dierentuin Artis.

Het circus geeft overigens ook in de periode 1941 tot 1961 wintervoorstellingen in het Amsterdamse Carre en in de zomer zijn ze te zien in het Scheveningse Circustheater.

Problemen met nazi’s

De Joodse circusbroers krijgen in 1933 problemen met de nazi’s. Noodgedwongen leggen Leopold en Adolf hun directiewerk neer. En hun niet-Joodse kinderen Karel en Hans nemen de leiding van het circus over.

Toch hebben ze last van afpersingen, oorlogsgeweld en een boycot. Het circus overleeft het maar net. In 1940 verhuist Karel Strassburger naar ons land. Kort daarvoor zijn op bevel van de Belgische autoriteiten de leeuwen, 3 olifanten, beren, zebra’s, kamelen en andere dieren doodgeschoten.

Karel betrekt in Hilversum een manege en richt dat in als winterkwartier, Verder wordt Frans Mikkenie zijn compagnon. In 1944 moet de circuscrew onderduiken in het abattoir van Rotterdam. Ze overleven de hongerwinter. In 1945 gaat het circus naar de Rotterdamsche Manège. Elly Strassburger is de eerste van de circusfamilie die weer gaat optreden.

Huwelijksbootje

Na de oorlog, in 1947, stapt Karel met zijn nicht Regina in het huwelijksbootje. De narigheid van de oorlog ligt alweer een paar jaar achter hen, maar er volgt wederom een drama. Een medewerker verdrinkt in 1953  tijdens een tournee.

Het circus krijgt regelmatig Koninklijk bezoek. Koningin Wilhelmina en haar dochter Juliana komen er graag en schenken ze het predicaat Koninklijk.

Samen met Circus Sarrasani gaat Strassburger op tournee door Oostenrijk. Dat is slecht voorbereid en nooit afgemaakt. Dit betekent het einde van Circus Strassburger.

Circus Strassburger gaf de laatste voorstelling op 1 september 1963 in het circusgebouw van Scheveningen.

Lees ook:Nostalgisch Circus (30): De Nederlandse geschiedenis
Lees ook:Hans Klok’s House of Horror
Lees ook:Wilde circusdierenverbod is symboolpolitiek
Lees ook:Nostalgisch Circus (9): Frans Mikkenie
Lees ook:Circus Renz International weg uit Nederland

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nostalgisch Circus (26): Strassburger

 1. Dick Prins

  Jaap Best is niet in 1953 in Zweden verdronken.
  Hij was administrateur bij Strassburger en één van de grootste verzamelaars van circusaffiches.Hij overleed in 2002.
  Karel Strassburger overleed (waarschijnlijk aan een hartaanval) op 7 mei 1953 in Trelleborg/Zweden.
  Circus Strassburger gaf de laatste voorstelling op 1 september 1963 in het circusgebouw van Scheveningen. Circus Belli(van Harry Belli en Elly Strassburger) heeft gereisd van 1961 tot 1965.
  (verdiep u wat meer in de materie voordat u iets schrijft.)
  Vr.gr. Dick Prins.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>