CircusNu (86): Hoe moet het verder met circusolifant Buba?

vraagteken

AMSTELVEEN – De tijd dringt. Media januari van het komende jaar loopt de ontheffing af die groen licht geeft om olifant Buba mee te laten reizen met Circus Freiwald. Wat dan? Gaat de voormalige circusartiest dan wederom wegkwijnen? Of komt er toch nog een redding?

Het verlossende woord zou dan wellicht vanuit politiek Den Haag moeten komen. Want daar is het wilde circusdieren verbod gemaakt en bekrachtigd. Daar maken ze de regels en kijken ze of er uitzonderingen mogelijk zijn. Het leven van Buba is nu niet ideaal. De olifant wil graag de circuspiste in, maar dat mag niet meer. Buba mag weliswaar op het circusterrein verblijven, maar niet te dik bevriend worden met de vele jongens en meisjes die de ster van Circus Freiwald van heel dichtbij willen aanschouwen. Want officieel zou de circusolifant geen contact met het publiek mogen hebben.

Grote wens

Of er wederom vrijstelling komt om Buba mee te laten reizen is nog maar de vraag. En zeker niet vanzelfsprekend. Als is dat bij menigeen circusdierenvriend de grote wens. Het grootste verlangen is misschien het terugdraaien van het verbod op wilde circusdieren in de piste. Maar daar is uiteraard geen sprake van.

Voor- en achter de schermen wordt er naarstig naar een oplossing gezocht. De familie Freiwald zorgt al een kwart eeuw met veel liefde voor Buba. In het seizoen moeten ze optreden en als het dier straks niet meer mee mag, dan zijn de problemen niet te overzien. Buba heeft immers last van heimwee en kan niet zonder haar “mensenfamilie.” Eerder moest Buba ook noodgedwongen in Duitsland achterblijven, terwijl de familie Freiwald aan het werk was in ons land. Hopelijk komt het toch nog goed!

Lees ook:Hans Klok wil leven circusolifant Buba redden!
Lees ook:CircusNu (108): Circus Freiwald toch op tournee na Buba-drama
Lees ook:Circusmeningen (42): Vereenzamen verboden wilde circusdieren?
Lees ook:Circusmeningen (130): Olifant Buba mag toch mee op reis met Circus Freiwald. Goede zaak?
Lees ook:CircusNu (99): Eenzame olifant zorgt voor uitstel tournee Circus Freiwald

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “CircusNu (86): Hoe moet het verder met circusolifant Buba?

  1. Ietje Breunis

    Buba kan prima opgevangen worden. Freiwald hoeft maar in contact te treden met het Ministerie, waar de oplossingen klaar liggen. Ook de Duitse ‘Elefanten Schutz Europa’ kan Buba helpen te plaatsen, mogelijk is er al contact geweest.
    Het zit ‘m volgens mij vast op dat Freiwald Buba niet kwijt wil. Daarbij brengen ze steeds twee dingen naar voren 1) dat Buba niet met andere olifanten zou kunnen, en 2) dat Buba vorig jaar last van heimwee had en niet at omdat ze de familie zo miste.
    1) Dat Buba niet met andere olifanten kan is alleen al vreemd omdat zij, sinds zij 1995 aangeschaft is door Freiwald om hun olifant Kenia gezelschap te houden, samen met Kenia geweest is tot zij overleed. Dat moet goed zijn gegaan, anders had Freiwald dat zeker als argument gebruikt. Plus, in een goede opvang hebben olifanten de ruimte, dat ze niet zo opeengepakt zijn dat er moeilijkheden ontstaan, of ze worden van elkaar gescheiden.
    2) Zogenaamde “op mensen georiënteerde olifanten” bestaan niet, dat zegt wereldwijde ervaring en wetenschappelijk inzicht. ‘Elefanten Schutz’ heeft vaker olifanten geplaatst zie zogenaamd niet zonder hun menselijke familie zouden kunnen, en dat gaat in alle gevallen prima.
    En dat Buba niet at uit gemis… Olifanten die niet eten, komt wereldwijd niet voor. Veel verhalen gelezen over olifanten die de meest trieste dingen meemaken, naar ze eten! Zelfs een vrouwtjesolifant die haar baby zag sterven aan een slangenbeet, en niet bij haar baby kon doordat ze aan de ketting lag… ze was buiten zichzelf van verdriet, maar ze at!

    Alles wijst erop dat het ook Buba prima zal gaan in opvang. De bal ligt meer bij circus Freiwald, of zij Buba willen laten gaan. Voor Buba is dat het beste.

    Ik besef dat mijn verhaal een ander geluid is, maar zou het fijn vinden als u het toch plaatst.

      /  
  2. `Commissie Klassiek Circus

    U opent al met de foute aanname: “Freiwald hoeft maar in contact te treden met het Ministerie, waar de oplossingen klaar liggen”. Bij het doordrukken en overhaast aanpassen van de wetgeving werd gesteld dat opvang niet door de overheid wordt geregeld. Toen bleek dat actiegroep “wilde dieren de tent uit” al die tijd blufpoker had gespeeld door steeds te roepen dat er opvang bestaat voor alle te verbieden circusdieren. Uw “ander geluid” sluit daar perfect op aan!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>