Riet Siersema: Circusprogramma’s zijn beter

AMERSFOORT – “Ik kan nog steeds genieten van het circus. In de loop van de jaren zijn de programma’s zelfs beter geworden”, zegt Riet Siersema (76) uit Amersfoort.

Ze heeft een aantal foto’s in haar hand van circusvoorstellingen die ze de afgelopen jaren heeft bezocht. Bijvoorbeeld van het circuspaard dat haar kwam begroeten. Kort daarna snelde een circusmedewerkster naar de Amersfoortse toe met de mededeling dat ze de dieren niet mag aanhalen. Haar blik valt op een foto van een groep acrobaten, grappige clowns en gedresseerde hondjes. En dan bekijkt ze lachend de foto waar ze samen met haar man in een arrenslee zit. Die stond in de foyer van een circustent.

Sarrasani

“Uiteraard ken ik het circus al uit mijn jeugd. Want ook in mijn geboorteplaats Utrecht kwamen vroeger circusgezelschappen. Met ons gezin gingen wij later naar de voorstelling van het beroemde circus Sarrasani. De tenten waren opgeslagen op het toenmalige evenementenplein bij de Weg der Verenigde Naties in de Domstad. Wat een imposant gebeuren was dat. Een enorme circustent, duizenden lampjes, een prachtige façade bij de ingang, heel veel woon- en vrachtwagens en een goede voorstelling. De kinderen gingen ook naar voorstellingen van Toni Boltini in Breukelen en kindercircussen in Loenen aan de Vecht.

Traditie

“Ik bezoek jaarlijks nog een circusvoorstelling. Tegenwoordig is dat het kerstcircus. Een echte familietraditie geworden. Ik ga afwisselend naar het Groot Kerstcircus Zeeland in Vlissingen en naar het Kerstwintercircus in het Parktheater van Eindhoven. Beiden hebben hun charme. In Vlissingen staat een verwarmde circustent waar ik het pure circusgevoel krijg. Terwijl de kerstcircus voorstellingen van Eindhoven sinds jaar en dag in het theater zijn. Dat vind ik ook leuk. Grappig dat de kinderen in de pauze op een pony door het gebouw rijden. En bovenal een professioneel programma. Ik vind het knap dat ze dat kunnen presenteren in zo’n theatergebouw.”

Professioneler

“Het valt mij op dat de circusprogramma’s steeds professioneler worden. Natuurlijk geniet ik van Alberto Althoff en zijn gedresseerde koeien. En van de moderne acrobatiek, jongleren vind ik zeer fascinerend. En ik heb al een paar keer de motoren in een kooi gezien. Voor mij ook een stukje nostalgie, want het doet mij stiekem denken aan de steile wand van de kermis vroeger.”

Dieren

Siersema gaat verder met het bekijken van de vele foto’s die zijn gemaakt tijdens haar bezoeken aan circusvoorstellingen. Daarbij ook diverse dierenfoto’s. Naast de genoemde koeien ook paarden, honden, katten, slangen, leeuwen, olifanten en zelfs zeehonden. “Dieren horen bij de circussfeer. Ik vind het iets toevoegen. Ze moeten uiteraard goed worden behandeld”, benadrukt ze.

Toekomst

“Ik verwacht dat het Nederlandse circus nog verder zal groeien en dus professioneler wordt. Dit jaar ga ik zeker een voorstelling bezoeken. Ik kijk er nu al naar uit”, besluit ze.

Lees ook:Riet: Ik mis de wilde dieren in het Kerstcircus
Lees ook:Circusmeningen (2): De 3 van het station
Lees ook:“Circus Herman Renz zonder wilde dieren ook leuk”
Lees ook:Nostalgisch circus (2): Sarrasani
Lees ook:Dodelijk bliksemslachtoffer Amersfoort was actief bij Circus Amersfoort

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>