Oscar Carré Trofee voor Arie Oudenes

De Club van Circusvrienden Nederland heeft scheidend directeur Arie Oudenes van de European Circus Association (ECA), afgelopen zaterdag 14 april de hoogste onderscheiding op circusgebied in ons land, toegekend. Dit gebeurde tijdens de avondvoorstelling van het Circus Herman Renz in Oss.

Arie Oudenes kreeg de trofee voor zijn niet aflatende inzet om het circus als cultuurfenomeen op de Europese kaart te plaatsen. De inmiddels mondiale Circusdag is daar een voorbeeld van. Als Europese “circusdiplomaat” legde hij contacten tussen de circusdirecteuren onderling en diverse bestuursorganen, zoals de EC en lokale overheden. Oudenes is nauw betrokken geweest bij het harmoniseren van internationale regelgeving over het houden van circusdieren en hun welzijn.

In januari jl. heeft Arie Oudenes in Monaco, na 10 jaar werkzaam te zijn geweest voor de European Circus Association, afscheid genomen als directeur. Gedurende die jaren heeft hij de Europese circussen meer met elkaar verbonden. Hij is de samenbindende persoon voor de grote circussen (die allemaal lid zijn van de ECA), als ook voor de kleine circussen in Europa. Het organiseren van congressen, symposia en workshops in vele landen van Europa voor directies en medewerkers, het sturing geven aan opleidingen voor circus-kinderen en –medewerkers, het bemiddelen bij conflicten en oplossen van problemen, het is hem op het lijf geschreven. Het welzijn van circusdieren gaat hem aan het hart; reden waarom hij deel uit gemaakt heeft van werkgroepen opgericht om het welzijn te onderzoeken of om afspraken daarover te maken. Door zijn inzet is op vele gebieden de regelgeving ten aanzien van de veiligheid voor de circussen, aangepast. Zeker weten dat de Europese circuswereld hem node zal missen.

Voor zijn periode als ECA-directeur was hij geruime tijd secretaris van de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) en voordien bestuurslid van de Club van Circusvrienden Nederland. Een gepassioneerd circusvriend die zijn sporen verdiend heeft in de professionele circuswereld. Een voorbeeld voor velen.

De trofee bestaat uit een bronzen plastiek ontworpen door de beeldhouwster Bep Sturm-van den Bergh en vernoemd naar Oscar Carré, oprichter en bouwer van het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Eerder ontvingen groten uit de circuswereld – zoals Fredy Knie (zie foto), Alexis Gruss, Jasmin Smart, the Flying Vazques, Martin Hanson en de directie van circus Herman Renz, de onderscheiding.

Foto: Ron Mikkenie

Lees ook:Oscar Carré Trofee voor Henk van der Meijden
Lees ook:Lezing Arie Oudenes
Lees ook:Arie Oudenes-lezing
Lees ook:Herman & Diana Renz trofeeën!
Lees ook:Patrick Cramers voorzitter Stichting Circus Cultuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>