CliniClowns kwart eeuw

 

GOES – De CliniClowns zijn jarig. Vandaag precies 25 jaar geleden liep de eerste CliniClown het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam binnen. Inmiddels zijn de CliniClowns 25 jaar verder en spelen ze door heel Nederland; ook in de Friese ziekenhuizen. Ze brachten ruim 1,2 miljoen kinderen vrolijkheid en lichtheid. Een ontmoeting met een CliniClown heeft effect: kinderen ervaren bijvoorbeeld minder stress en angst. Het geheim? Dat zit ‘m in de kracht van verbeelding.
Zo gaat CliniClown Mimus regelmatig op pad in het Admiraal de Ruyter ziekenhuis in Goes en in Zorgsaam in Terneuzen. Martin Hoevenaars (CliniClown Mimus) is de enige in Zeeland wonende CliniClown en tevens opgeleid als mimespeler wat hem nu goed van pas komt. Als CliniClown maakt Martin elke keer weer wat bijzonders mee:“We kwamen bij een jongen die uit enthousiasme en plezier zijn infuus vergat en bijna uit bed sprong. Even later liepen we langs een kamer waar een moeder haar dochter de fles gaf. We zongen zachtjes een liedje voor het meisje. We waren met elkaar een paar minuten in een andere wereld. Dat is het mooiste wat er is.”
Een beetje verbeelding doet wonderen
In 25 jaar heeft CliniClowns haar toegevoegde waarde in de zorg wel bewezen. De verbeeldingskracht van de clowns en de oprechte aandacht voor het kind komt de behandeling ten goede. Een pijnlijke behandeling wordt draaglijker en kinderen ervaren minder angst en stress. Hoe dat komt? Met verbeelding kan alles; beperkingen vallen weg en het kind heeft weer controle over de situatie.
De wetenschap bevestigt dit: “Als je je iets verbeeldt dan reageren je hersenen alsof het echt is. Alsof je dat ridderzwaard echt rondzwaait en echt op dat paard door de kasteelpoort galoppeert. Ervaring en verbeelding trekken in onze hersenen aan dezelfde touwtjes.” aldus Mark Mieras, wetenschapsjournalist en auteur van bestseller ‘Ben ik dat?’.
Museum der Verbeelding
Om de kracht van verbeelding met iedereen te delen opent CliniClowns deze week bovendien 3 dagen lang in Amsterdam het Museum der Verbeelding. In het pop-up Museum der Verbeelding worden bezoekers meegenomen in de bijzondere werkwijze van de CliniClowns. Aan de hand van waargebeurde verhalen, workshops en ontmoetingen met de clowns kan iedereen zelf ervaren wat de kracht van verbeelding doet. Zo kan je bijvoorbeeld meedoen aan de ziekenhuisbeddenrace en zwemt er een kinderarts rond in een aquarium! Het museum is gratis toegankelijk voor iedereen op 17, 18 en 19 november.
Van fronsende wenkbrauwen tot grote glimlach
Bij de start in 1992 deden de CliniClowns nogal wat wenkbrauwen fronsen: een clown in het ziekenhuis vond ‘men’ toen behoorlijk absurd. Vandaag de dag spelen 76 CliniClowns in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling. En dat niet alleen: CliniClowns zijn ook actief in revalidatieklinieken, hospices, op scholen en online.
De blik op de toekomst: verbeelding voor iedereen
CliniClowns gelooft dat de wereld wel wat meer verbeelding kan gebruiken. Iedereen in een kwetsbare situatie heeft baat bij de verlichting die verbeelding brengt. Daarom gaan de CliniClowns vanaf 2018 ook spelen in verzorgingshuizen, voor mensen met dementie. Dat stuit soms nog op dezelfde verbazing als toen de eerste clown 25 jaar geleden de kinderafdeling op liep. Toch is ook voor mensen met dementie het contact met de CliniClown van enorme waarde.
Praktische informatie over het Museum der Verbeelding
Het Museum der Verbeelding is deze week tijdelijk en gratis toegankelijk voor iedereen. Meer op www.cliniclowns.nl/museum
 • Openingsdagen: 17, 18 en 19 november van 10-16u
 • Locatie: de Bagagehal/Loods 6, KNSM-laan 143 in Amsterdam.
Over CliniClowns
 • Opgericht op 17 november 1992 door prof. Dr. Tom Voûte
 • Vandaag de dag zijn er 76 CliniClowns
 • CliniClowns spelen in 87 ziekenhuizen en in instellingen, revalidatieklinieken, hospices en online via de CliniClowns App
 • Elke werkdag spelen er CliniClowns
 • In 25 jaar vonden ruim 1,2 miljoen ontmoetingen plaats tussen clowns en zieke en gehandicapte kinderen
 • CliniClowns heeft een eigen opleiding om het vak te leren
 • Kinderen en hun ouders/verzorgers beoordelen CliniClowns met gemiddeld een 9!
 • Het werk van CliniClowns is mogelijk dankzij 209.622 structurele donateurs, 200 vrijwilligers en honderden actievoerders & sponsors. CliniClowns krijgt geen subsidie.
 • Vanaf 2018 gaat CliniClowns ook spelen voor mensen met dementie. Dat doen we door onze krachten te bundelen met ons zusje: Stichting CareClowns, die al mensen met dementie bezoekt.

https://www.youtube.com/watch?v=Fy2kxAeJjS0&feature=youtu.be

Lees ook:WANTED: CliniClowns
Lees ook:CircusNu (11): Nieuwe theatervoorstelling CliniClowns
Lees ook:CliniClowns: Circus Boemtata
Lees ook:Verdriet om stoppen Circus CliniClowns
Lees ook:Kermis- en Circusmuseum kwart eeuw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>