Nostalgisch Circus (23): Arlette Gruss

PARIJS (F) – Het Franse Cirque Arlette Gruss bestaat sinds 1985, dus eigenlijk nog een jonkie in deze serie. Het is een kleurrijk en beroemd circus en zeker de moeite waard om eens extra aandacht te geven.

Het circus is gestart door Arlette Gruss en haar man Georgika Kobann. In 2006 is Arlette overleden en sindsdien is zoon Gilbert de eigenaar.

Bij het circus werken circa 130 personen. In de beginperiode was het een stuk kleiner en minder populair. De crew bestond uit 15 mensen, veelal familieleden. Een tournee door Ierland trok bijvoorbeeld weinig belangstellenden. Terug in Frankrijk was het aanvankelijk ook niet druk in de circustent.

De directrice merkt dat het niet goed gaat en voert veranderingen door. Het interieur van de tent maakt ze mooier en verbetert vooral het programma. Ook het tourschema gaat er beter uitzien.

Twee jaar later gaat het een stuk beter. De bezoekers komen naar de verbeterde show. En het circus valt nog later zelfs in de prijzen. In 1990 komt er een nieuwe circustent met als doel het comfort voor de bezoeker te vergroten.

Live orkest

Het volgende jaar neemt er een live orkest plaats in de tent. Het circus wordt steeds beter en dat blijft niet onopgemerkt. Er worden wederom precieuze prijzen binnengehaald.

Het circus kent opvallende acts. Zo wandelt er een giraffe door het zaagsel van de piste. De directie sprak eigenlijk nooit van het traditionele circus, maar was juist een voorstander van diversiteit.

In 1999 stormde het flink. De circustent raakte beschadigd en werd vervangen. Drie weken later was die al in gebruik en dat zorgde voor een staande ovatie bij het publiek.

Hoewel de crisis wellicht ook merkbaar is geweest bij de circusorganisatie zetten ze zich nog steeds in voor anderen. Cirque Arlette Gruss ondersteunt verschillende organisaties. Gilbert Gruss heeft niet eens zo lang geleden het wagenpark vernieuwd. Er is 2,5 miljoen euro geïnvesteerd. Ook dit jaar is het circus weer op tournee met een nieuwe show die de titel ‘History’’heeft gekregen.

Website: http://www.cirque-gruss.com/

 

Lees ook:Cirque Arlette Gruss is jarig
Lees ook:Circusposters: L’Autre Monde – Cirque Arlette Gruss
Lees ook:Jubilerend Jeugdcircus Don Bosco de tent in
Lees ook:Première Cirque Arlette Gruss
Lees ook:Erespeld voor Anneke Olivier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>