Verbod op wilde dieren in circus in regeerakkoord

Slecht nieuws voor de circuswereld. In het vandaag bekend gemaakte regeerakkoord zou staan dat er een verbod komt op het gebruik van wilde dieren in het circus. In de Telegraaf reageert Circus Herman Renz geschrokken.

“We zijn er enorm van geschrokken. Vooral omdat we al 2 jaar lang in gesprek zijn met de beleidsmakers in Den Haag. We besteden veel aandacht aan het welzijn van dieren in het circus. Dat staat bij ons op de eerste plaats.” Het circus wil graag weten wat de VVD en de PvdA verstaan onder een wild dier. De meeste dieren in het circus zijn namelijk niet in het wild, maar in gevangenschap geboren. In 2008 was er bijna een meerderheid in de Tweede Kamer toen de PvdA een motie voor een verbod op wilde dieren in circussen indiende. Het was dan ook een wens van de PvdA dat dit verbod er zou komen.

Op Twitter reageert ook Renz Internationaal geschrokken: “Wij van Circus Renz International zijn ook geschrokken van de plannen die de regering heeft mbt. verbod op Wilde dieren.”

Lees ook:Circus met wilde dieren welkom in Nijmegen
Lees ook:Wetsvoorstel verbod wilde circusdieren
Lees ook:Petitie van Commissie Klassiek Circus tegen verbod wilde dieren
Lees ook:Gemeenten mogen wilde dieren in circus niet verbieden
Lees ook:Partij Vrij Almelo: Siberische Steppenkamelen zijn wilde circusdieren!

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Verbod op wilde dieren in circus in regeerakkoord

 1. paul

  Met dank aan circus renaissance en andere. Hier worden circussen die wel goed voor hun dieren zorgen de dupe van! Ook jammer voor alle kerstcircussen.

  Echter vanuit commercieel oogpunt niet zo’n heel slecht nieuws voor de Nederlandse circussen. Zij zullen wilde dieren uit het programma halen en doorgaan. Maar buitenlandse circussen trekken zich terug uit Nederland… meer markt blijft dus over voor de NL-circussen, die zich kunnen ontwikkelen.

  Dit zal echt niet het einde zijn van het circus. Bekijk het positief. Circus flic flac is een fantastisch voorbeeld.

  Het blijft wel ontzettend jammer dat we nu geen roofdieren nummers meer kunnen zien in Nederland.

    /  
 2. Rob

  Een enorme aanfluiting, en het zoveelste afbraak-onderdeel van de nieuwe beleidsmakers(manipulators is een juistere benaming)
  De regering zet het publiek van het traditionele circus in de kou.
  Dankuwel PvdA en VVD!

  De culturele sector gaat de dieperik in met zulke onbenullen aan het roer.
  Er zijn al heel wat voorbeelden te noemen, ook in andere culturele sectoren.
  Nu is het circus aan de beurt, een sector die het toch al zwaar genoeg heeft door de enorme belastingen en andere kosten.

  Straks staan er weer rijen werkeloze circusmensen aan te schuiven voor een uitkering.
  Over bezuinigingen gesproken.

  En waar gaan die dieren allemaal naartoe?
  Afmaken natuurlijk, bij dierentuinen hoef je er niet mee aan te komen (die zullen straks ook nog wel verboden gaan worden) Dankuwel regering!

  Circus zonder dieren is gewoon geen circus, en trekt veel weiniger publiek, dat is gewoon een feit.
  Vooral de kinderen vinden weinig aan een circus zonder dieren.
  Ouders met kinderen die blijven vragen “Wanneer komen de leeuwen, en de olifanten?”zullen ook niet erg vrolijk hiervan worden.

  Ik lees hier een reactie van iemand anders, betreffende het overschakelen naar “circussen” zonder dieren, met als voorbeeld ‘Flic Flac’, een Duitse onderneming (die overigens niet in Nederland optreedt) die een theater-showprogramma brengt, in een tent.
  Van goede kwaliteit, dat wel, maar het is niet altijd circus wanneer er een tent staat zeg ik dan.
  Voor een dergelijke show kom ik in ieder geval de deur niet uit, hoe goed die show ook mag zijn.

  Een prachtig traditioneel volksvermaak gaat naar de mallemoer.

  Een reden temeer om de betrokken politieke partijen zoveel mogelijk tegengas te geven.
  Weg met het afbraakbeleid!

    /  
 3. josien

  slavenij was ook “volksvermaak” en gelukkig kwam het verstand bij deze mensen al veel eerder.
  Een wild dier wat geboren is in gevangenschap is en blijft een wild dier. honden en katten zijn gedomesticeerde dieren en gefokt naar menselijke emotie, wilde dieren niet, je zult ze alleen kunnen temmen door ze te mishandelen en geestelijk te breken, het verhaaltje ik ben sterker dan jou en wie niet luisterd zal voelen.

  oja en ik ben niet dom, ben zelf bioloog en dat zogenaamde full contact van jullie is achterhaald en al heel lang niet meer van deze tijd.

  ga terug de schoolbanken in en ga maar eens ethologie bestuderen of iets anders, ingeval ga een vak leren.
  hopelijk nu nog de clown act uit het circus, dan wordt het pas het echt leuk.

    /  
 4. Rob

  Voor iemand die zich bioloog noemt, stel ik een opvallend slordig taalgebruik vast.

  Dat even terzijde, vraag ik mij af in hoeverre je kennis ter zake rijkt josien?
  Verder dan wat kretologie kom je helaas niet.

  De positieve wetenschappelijke werken m.b.t. de dressuur van circusdieren heb je denkelijk voor het gemak overgeslagen(ethologie inclus)
  Net zoals de regeringspartijen dat lijken te doen.

  Uit je opmerkingen blijkt m.i. dat je je achter de anti-circus hetzevoerders schaart.
  Je sneer naar clowns-acts onderstreept dat nog eens.

  En…voordat je nog eens neerbuigend over het beroep van circusmensen doet: doe eerst eens wat praktijkervaring op.
  Pas dan heb je er een kijk op, en recht van spreken.

  Ik weet nu al dat je daarna liefst zo snel mogelijk weer achter je boeken kruipt.
  Ik hoop voor jou dat je in je leven nooit zo hard zult hoeven te werken.

  Kortom, uitgaande van je bericht, kan ik helaas niet anders dan je indelen in de groep die ikzelf de “blinde vinken” noem.
  Veel getsjilp, zonder iets gezien te hebben.

    /  
 5. Svenja Winter

  Wilde dieren als olifanten, tijgers, leeuwen, beren en giraffen, horen simpelweg niet in een circus thuis en horen geen kunstjes te doen ter vermaak van mensen. Ieder met een gezond verstand zou dit moeten begrijpen en inzien dat dit ondiervriendelijke praktijken zijn. Om een olifant een kunstje te laten doen, is veel mishandeling, pijn en keiharde training vereist, de olifant wordt tot op zijn ziel stukgemaakt, volledig gekleineerd. Een olifant staat merendeels vastgeketend aan kettingen, wordt uren en urenlang in een veel te kleine transportwagen vervoerd van hot naar her. En dan hebben we het nog geen eens over de temperatuurverschillen waar een reizende circusolifant aan bloot wordt gesteld. In een verwarmde tent, uit de verwarmde tent, in een warme transportwagen, uit de warme transportwagen, de koude ondergrond waar de olifant op het veld op wordt neergezet. Ik snap dat de circussen goede bedoelingen hebben qua verzorging en behandeling van de olifanten, maar dit moet je niet meer willen in deze tijd. Een olifant kan in Afrika op 30 á 40 km afstand water ruiken/terugvinden, is zeer emotioneel aangelegd, heeft een perfect geheugen en intelligentieniveau. Dit verdient een prachtig exemplaar als een olifant niet. Andere wilde dieren ook niet. Het worden wilde dieren genoemd, omdat zij van oorsprong uit Afrikaanse landen komen (de tijger en Indische olifant uit Azië), zij zijn opgewassen tegen de wreedheid van het Afrikaanse landschap en haar natuur. Een omgeving als een circus is simpelweg door de mensheid opgelegd aan de olifant, ook de achterlijke kunstjes ter vermaak van kinderen die onbewust en nog onbevangen hiervan genieten. Dit moeten we niet meer willen met zijn allen! Leve de clowns, acrobaten etc. etc. daar wordt een circus zo veel meer mooier van!!

    /  
 6. Suzanne

  Wilde dieren horen niet in een circus thuis! Ze heten niks voor niks Wilde dieren! Ze zjn niet gemaakt op door een hoepel te springen of andere kuntjes te doen. Dan verdienen die mooie beesten niet.
  En dan het trainen van die beesten, daar gaan ze mentaal en fysiek aan onder door (de wilde dieren) ongeloofelijk zielig!

  Laat ze bekeken worden in een dierentuin en de rest in wilde leven leiden waar ze vandaan komen.

  Een circus is veel leuker met mooie acrobaten en grappige Clowns! enz.

  Kom maar op met het verbod! Sta op voor de (wilde) dieren!

    /  
 7. Suzanne

  excuses voor de typ foutjes. Toetsenbod doet het niet zo goed meer.

    /  
 8. paul

  Geloof niet alles wat de dierenactivisten zeggen. Ik heb zelf een keer gezien dat activisten een hele dag bij het leeuwenverblijf van circus Herman Renz stonden, terwijl de leeuwen zorgeloos lagen te genieten in de zon. Toen het voedertijd was, hoorde de leeuwen de schuifdeur van de vleestruck opengaan. De dieren herkende dit geluid en wisten dat ze binnen enkele minuten te eten zouden krijgen. De leeuwen geageerde hierop door ongeduldig te ijsberen. Ja hoor, uitgerekend dit moment filmde de activisten en een dag laten stond een filmpje op internet met de titel “Leeuwen bij circus ongelukkig”. Dus een complete verdraaiing van de feiten!!
  Wil je echt weten wat voor een leven circusleeuwen hebben, kijk deze filmpjes:
  http://www.youtube.com/watch?v=2eIsbOchpxA
  http://www.youtube.com/watch?v=HmF9Ur4FXkI

    /  
 9. rene

  ben het helemaal met paul eens zoals je het ziet in het filmpje over martin lacey jr zie je gewoon dat deze dieren het goed hebben beter dan in de natuur waar ze worden afgeslacht net als de olifanten neem eerst eens een kijkje bij een circus voor je er over een oordeel geef flic flac is in mijn ogen geen circus en dat geld ook voor cirque du soleil geef mij maar een mooi circus met dieren

    /  
 10. Rob

  Even terugkomende op het bericht van Svenja Winter, betreffende olifanten “in de kou”:
  Ongetwijfeld met goede bedoelingen aangekaart, maar helaas zonder de nodige kennis ter zake.
  In Afrika (bijvoorbeeld) daalt de temperatuur van overdag broeiend heet tot rond het vriespunt s’nachts.
  Daar kunnen olifanten best tegen.

  In de dierentuinen zien we olifanten dolle pret hebben in de sneeuw, en zelf ervoor kiezen in de winter van tijd tot tijd naar buiten te gaan.

  Bij het circus staan olifanten niet op “de koude grond” (waar ze overigens wel tegen kunnen met de dikke eeltlaag onder hun poten), maar op een ondergrond van dikke houten planken, wanneer ze in de stallingen verblijven.

  De “gekke kunstjes” zien er misschien af en toe zo uit, maar vrijwel alle onderdelen van zo’n olifanten shownummer zijn afgestemd op de natuurlijke bewegingsafloop die de dieren ook in de vrije natuur vertonen.
  Een olifant die op zijn achterpoten staat is zo gek nog niet,
  In de natuur doet hij dat vaak om bijna buiten bereik zijnde vruchten uit bomen te plukken.
  Een dresseur weet na bestudering van het dier in kwestie welke aanleg het heeft, en maakt daarvan gebruik, via de beloningsmethode.

  Daarbij…wat is het voordeel van een ruimere transportwagen voor olifanten, wanneer het risico dat zo’n dier tijdens de rit met die wagen omvalt daardoor groot wordt?
  In de wagens voelen de dieren zich overigens prima thuis, en door de rit lopen ze geen stress op.
  Niet lang geleden is daar nog onderzoek naar gedaan door deskundigen, bij zowel olifanten al ook bij roofdieren.
  Resultaat, géén stress.
  vaststellingen werden gedaan aan hand van speekselproeven, van de dieren genomen door dierenartsen, waaruit e.e.a. af te leiden valt.

  Vergeet die hele heisa maar die de “deskundige dierenliefhebbers en activisten”zo graag voor waar willen verklaren, en waarin een aantal regeringspartijen blindelings in mee gaan.
  Wanneer je maar hard genoeg roept volgen er hele volksstammen.
  De geschiedenis heeft het ons geleerd, maar blijkbaar nog niet afdoende.

    /  
 11. Ron Mikkenie

  Als mensen als Josien, Svenja of Suzanne enkele duizenden jaren hadden geleefd dan hadden we nu ook geen honden of katten als huisdieren gehad. Ooit zijn wolven en wilde kattensoorten gevangen. Je leest het goed: wilde dieren. Elke diersoort is te trainen en elke diersoort past zich aan.

  En de enige reden waarom dierentuinen niet meer met full-contact werken? Omdat hun verzorgers op de loonlijst staan. Daarvoor geldt de ARBO-wet. De dieren zijn geen eigendom van de verzorger en met protected-contact wordt de kans op ongelukken – en schadeclaims – verkleind!. De arbeidsverhoudingen liggen in het circus anders. Als iemand door zijn eigen olifant wordt verpletterd is er niemand die een schadeclaim indient of de eigenaar aansprakelijk stelt!

    /  
 12. Willem van der Vaart

  Het gaat landelijk om helemaal 40 dieren. Typische symboolpolitiek van de PvdA. Tja, het mag dan wel crisis zijn, maar kennelijk heeft de PvdA niets zinnigers te doen dan een hoop stampij maken om veertig dieren.

    /  
 13. Bram van Houte

  @ Willem, tellen is niet je beste kant maar dan nog zijn hget er veertig te veel.

    /  
 14. Svenja Winter

  @Rob, Willem, Ron, René, Paul……..mensDOM en dierenRIJK……!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>