Pijnacker-Nootdorp: “Met Circus Freiwald is constructief overleg gevoerd”

Pijnacker-Nootdorp

PIJNACKER-NOOTDORP – Circus Freiwald verzorgt van donderdag 16 tot en met zondag 19 juli voorstellingen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Wilde dieren zoals olifant Buba mogen niet in de piste optreden. Circus.Blog heeft daarover contact gehad met de gemeentevoorlichter Eva van der Bruggen.

Klopt het dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp afspraken heeft gemaakt met Circus Freiwald over het niet laten optreden van wilde dieren, zoals de olifant Buba? 

Van der Bruggen: In onze gemeentelijke beleidsregels is opgenomen dat alleen circussen voor een vergunning in aanmerking komen die lid zijn van de VNCO én die geen wilde dieren in hun shows gebruiken. Circus Freiwald heeft op basis daarvan een evenementenvergunning gekregen onder de specifieke voorwaarden dat wilde dieren op welke manier dan ook niet (commercieel) ingezet worden ten behoeve van het circus. Met Circus Freiwald is constructief overleg gevoerd en het circus heeft de voorwaarden geaccepteerd.

Het wilde dierenverbod in circussen gaat mogelijk half september in. De gemeente kan zich daar nog niet op beroepen. Hoe kan de gemeente dan wel van een circus verlangen om de wilde dieren niet te laten optreden? Is het verlangen van de gemeente om geen wilde dieren te laten optreden niet voorbarig?

Zoals hierboven is aangegeven hebben we voorwaarden aan de vergunning gesteld op basis van gemeentelijke beleidsregels. Want niet alleen landelijk is de discussie over wilde dieren in het circus gevoerd, in de gemeenteraad van onze gemeente is deze discussie ook gevoerd. Eind 2012 is er in de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college is opgedragen om, tot het moment dat dit onderwerp landelijk geregeld is, voorkeursbeleid te hanteren voor circussen die zonder wilde dieren werken. Deze motie is verwerkt in gemeentelijke beleidsregels die zijn vastgesteld in februari 2014

Lees ook:PvdD wil Circus Freiwald en olifant Buba niet in Pijnacker
Lees ook:Pijnacker-Nootdorp wil Circus Freiwald zonder olifant Buba – UPDATE!
Lees ook:Circus Renaissance moet weg uit Pijnacker
Lees ook:Schriftelijke vragen circussen met dieren in Utrecht
Lees ook:Circus met wilde dieren welkom in Nijmegen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Pijnacker-Nootdorp: “Met Circus Freiwald is constructief overleg gevoerd”

  1. Ronald Feenstra

    Het is een echt schandaal dat zich ten eerste een Gemeeente als de Rijkskultuurkamer gedraagd en wil beslissen wat het publiek mag of niet mag zien. Ook de Nederlandse overheid gaat daar te ver mee. Eerst door het Circus leren de mensen respekt voor dieren te krijgen. Een dierenbeul mag gestraft maar toch niet een heel volk. Als het echt en eerlijk gemeent is met de Dieren, dan schaf alle dieren in Nederland gewoon af. Koeien, Paarden, Honden, Katten, Goudvissen. Laat ze allemaal aan hun lot in de natuur over. Niet diskrimineren alle dieren verbieden. Heel eenvoudig.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>