Geen verbod op circus met dieren in Maastricht

In een lange raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Maastricht de motie van Hermens (GL) en Nuyts (LPM) massaal weggestemd. Daarmee heeft de raad van de Limburgse hoofdstad de argumenten, die door de Commissie Klassiek Circus zijn ingebracht, overgenomen. Er komt daarmee geen verbod op circussen met dieren in Maastricht.

Naast de inhoudelijke argumenten klonk ook een veroordeling over de werkwijze van GroenLinks en de Liberale Partij Maastricht. Op de Raadsvergadering van 26 juni staat de “Kaderbrief 2012″ op de agenda. Dit is de enige Raadsvergadering waarin het is toegestaan om moties in te dienen welke geen verband houden met de inhoud van de Kaderbrief en welke geen verband houden met de agendapunten van de vergadering. Daarmee hebben GroenLinks en de Liberale Partij Maastricht eigenlijk misbruik gemaakt van deze mogelijkheid. De normale weg van een motie is namelijk dat deze eerst wordt behandeld in een Commissievergadering. Dat is de enige vergadering waarbij het mogelijk is voor burgers om gebruik te maken van hun Burgerrecht en de Raad toe te spreken. Inspraak is, althans in Maastricht, niet mogelijk tijdens een Raadsvergadering.

Wetenschappelijke onderzoeken in Nederland en het buitenland tonen steeds weer aan dat er geen noodzaak is voor een verbod op bepaalde circusdieren. Wel zijn er duidelijke, en soms strenge, regels nodig om te voorkomen dat het welzijn van dieren zou kunnen worden aangetast. Op nationaal niveua wordt op dit moment gewerkt aan het opstellen van nieuwe regels en het verankeren daarvan in de wetgeving. Daarmee krijgen de reeds van toepassing zijnde wetten een opvolger in de vorm van de “Wet Dieren”.

Bron: www.klassiekcircus.nl

Lees ook:CDA: Verbod op wilde circusdieren is willekeurig
Lees ook:Circus met wilde dieren welkom in Nijmegen
Lees ook:Schriftelijke vragen circussen met dieren in Utrecht
Lees ook:Magisch Maastricht met natuurlijk…wintercircus
Lees ook:VNCO: Waarom geldt een verbod op bepaalde diersoorten in circussen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>