VNCO: Waarom geldt een verbod op bepaalde diersoorten in circussen?

vnco

AMSTELVEEN – “De Duitse Bundestag heeft zich afgelopen woensdag zich uitgesproken tegen een verbod op wilde dieren in het circus”, vertelt secretaris Simon De Winter, van de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO). “De Duitse regering stemde tegen een verbod en handhaaft daarmee de bestaande richtlijnen voor het houden van circusdieren in Duitsland.

De Commissie Milieubeheer en Volksgezondheid, die hierover moest stemmen, volgt daarmee recente wetenschappelijke bevindingen die de argumenten van dierenactivisten onderuit haalden. Het circusleven lijkt het welzijn van diersoorten als tijgers, leeuwen, zebra’s en olifanten niet noemenswaardig aan te tasten. Ook werd tijdens het transport van de dieren het stresshormoon cortisol gemeten. Het reizen betekende geen aantasting van het welzijn van de dieren (leeuwen en olifanten).

Duitsland was in het verleden al pionier in het wettelijk reglementeren van het houden van circusdieren. De “leitlinien” bieden een wettelijk kader waarop circussen in elke stad worden gecontroleerd door rijksdierenartsen. Circus geldt daarmee als één van de meest gecontroleerde vormen van dierhouderij.

Afvragen

“We zouden ons moeten afvragen waarom in Nederland een verbod geldt op bepaalde diersoorten in circussen. Er is geen wetenschappelijke grond voor en het is een aanslag op de artistieke vrijheid van circusmakers. Daarnaast brengt het circus mens en dier dichter bij elkaar. Circusdieren zijn ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild. We mogen van onze politici beleid verwachten op basis van wetenschappelijke inzichten en niet louter om een luide, ideologische minderheid gunstig te stemmen.”

De VNCO is de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen. Als branchevereniging behartigt ze de belangen van Nederlandse circussen, van reizende circussen tot circussen in het theater, zowel klassiek als modern, met en zonder dieren. Bij de VNCO zijn 11 circusproducenten aangesloten. Meer info treft u op www.vnco.info

 

Lees ook:Geen verbod op circus met dieren in Maastricht
Lees ook:VNCO: Overgangstermijn wilde circusdieren verbod veel te kort
Lees ook:Circusspecial (1): VNCO gaat door voor de Hollandse circussen
Lees ook:Almelo: Géén wilde circusdieren meer
Lees ook:Circus met dieren blijft welkom in Capelle a.d. IJssel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>