Nostalgische circus (17) Cirque Amar

Cirque Amar 1933 2

PARIJS -  Cirque Amar is een in en buiten Europa bekend circus. En een oudje. De grondlegger in 1860 is Ahmed Ben Amar el Gaid.

Het Amar Circus was aanvankelijk bekend om de rode en groene tent en de show met dansers en dieren. Een kleurrijke show met onder andere buikdanseressen en volbloed paarden. Iets waar het publiek graag naar kwam kijken.

In de loop van de tijd gaat Cirque Amar Frankrijk veroveren. Ahmeds droom wordt steeds meer werkelijkheid. Zo bouwt hij aan een rondreizend circus met wilde dieren, acrobaten en dansers. Tijdens zijn zoektocht naar bijzondere dieren komt hij aan een wolf die voor de voorstelling wordt getraind. En al snel is dit wilde dier de ster van de show.

Jongste leeuwentemmer

Ahmed trouwt met Mary en samen maken ze het circusbedrijf sterker en sterker. Er komen leeuwen en steeds meer publiek. Ook de kinderen van het tweetal hebben zin in het circusavontuur. Zijn jongste zoon vergaarde roem als jongste leeuwentemmer van de wereld.

Ahmed is in 1913 overleden en zijn weduwe heeft het bedrijf voortgezet. In de eerste wereldoorlog lagen de activiteiten stil. Daarna gaat het verder en groeit het circus.

Cirque Amar is in Frankrijk een hit, maar scoort eveneens buiten de grenzen. Zo doen ze met succes Marokko, Tunesië en Algerije aan. Later volgen Italië, Oostenrijk, België, Hongarije, Bulgarije, Turkije en zelfs Egypte.

Ahmed jr. doet het goed als olifantentemmer en het talent van de telgen zorgt ervoor dat het circus het goed blijft doen.

Gegrepen door tijger

Mustapha heeft minder geluk. In Brussel wordt hij gegrepen door een tijger en houdt er veel littekens aan over.

Het circus op zich bleef het goed doen en daardoor gingen er op een gegeven moment meerdere gezelschappen op reis.

bij een van die circussen ging het in 1964 goed fout. In april raakten 3 olifanten vermoedelijk geïrriteerd door een naast gelegen bowlingbaan. Ze braken de kettingen los en vluchten de straat op. Hierbij is een kindje van 4 jaar onder de voet gelopen en gedood. De circusolifanten zijn bij een dierentuin achtergelaten.

IJzersterk merk

In 1973 is Cirque Amar overgenomen door de familie Bouglione. Cirque Amar gaat meestal hand in hand met kwaliteit. Eigenlijk een ijzersterk merk. Toch zijn er ook in latere jaren circusavonturen geweest die minder succesvol waren.

Die mislukkingen hebben er niet voor gezorgd dat Cirque Amar voorgoed verdween. Later ging de familie Falck het circus exploiteren.

 

 

 

Lees ook:Riet: Ik mis de wilde dieren in het Kerstcircus
Lees ook:Nostalgisch Circus (19): Pauwels
Lees ook:Cirque du Soleil ‘Totem’ live bij Google
Lees ook:Geen zeeleeuw meer in het circus
Lees ook:PvdD probeert Freiwalds Menagerie Circus te weren in Borne

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>