Nostalgisch Circus (18): Carré

circus oscar carré

AMSTERDAM – Nostalgie ten top als wij het hebben over Koninklijk Theater Carré en de oprichter de Duitse circusman Oscar Carré.

Zijn Koninklijk Nederlandsch Circus Oscar Carré gaf al in 1879 wintervoorstellingen in een houten circusgebouw in Amsterdam. Wel had het pand een stenen voorgevel en stond in het huidige Weteringscircuit.

Brand

De gemeente wilde het circus eruit hebben toen een vergelijkbaar gebouw in het Oostenrijke Wenen door brand werd verwoest op 8 december 1881. Er waren 400 doden te betreuren.

Er was al jaren gesteggel met het gemeentebestuur van Amsterdam om nieuwbouw. Door de dramatische brand in het Ringtheater in Wenen kwam de bouwvergunning er en het stenen Carré is op 3 december 1887 geopend.

Het gebouw was bedoeld voor circusvoorstellingen in de wintermaanden. Spoedig was er tijdens de andere seizoenen ruimte voor variété.

Circusfamilie

Oscar Carré  is een telg uit een Duitse circusfamilie. Ze kwamen in 1863 naar ons land. In 1869 werd Oscar de circusdirecteur en kreeg veel succes. Ook liet hij circustheaters bouwen in Wenen, Keulen (D) en uiteindelijk in Mokum.

Dankzij obligaties kreeg Carré de benodigde bouwsom van 300.000 gulden bijeen; in april 1887 is met heien begonnen en 8 maanden later kon het gebouw worden opgeleverd.  Oscar opende zijn Carré op 2 december 1887.

Treinongeluk

De circusman bleef ook internationaal optreden. Tijdens zo’n toer kreeg zijn gezelschap een ernstig treinongeluk. Tijdens vervoer van het circus crashte de trein met een goederentrein in Duitsland. Carré’s vrouw Amalia kwam om het leven en 2 van zijn kinderen en een medewerker raakten zwaar gewond. Ze konden niet meer optreden.

Carré legde zijn activiteiten 4 dagen stil en ging vervolgens door met werken.

Door de opkomst van bioscopen had zijn Amsterdamse Carré het niet makkelijk. In 1911 is de grondlegger overleden.

Lees ook:125 jaar Circus in Carré
Lees ook:Oscar Carré Trofee voor Henk van der Meijden
Lees ook:Uit de oude doos: Circus Oscar Carré 1880
Lees ook:Wereldkerstcircus Carré
Lees ook:Boek: Circus in Carré

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>