Nostalgisch circus (13): Barnum

PhineasTaylor Barnum

BRIDGEPORT (VS) – Phineas Taylor Barnum is bij ons bekend als een vermaard circusdirecteur, maar hij was ook een echte showman en zelfs politicus.

Hij is op 5 juli 1810 geboren in Bethel, Bridgeport in de Verenigde Staten. Als snel wist hij dat mensen makkelijk voor de gek zijn te houden. “was “There’s a sucker born every minute”, zei hij dikwijls. En dat was goed om te weten in zijn tak van sport: het exploiteren van een circus met bijzondere acts.

Hij was al snel een beroemde Amerikaan en zijn circus had aanvankelijk meer weg van een rariteitenkabinet. Opvallend was het zeker en hij reisde ermee door de wereld. Met succes.

In 1881 startte Barnum een samenwerking met James Bailey. Dat was het begin van het nog beroemdere  Barnum and Bailey Circus.

Jumbo

Een echte circus hit was de act met de dwerg Charles Stratton alias Tom Pouce (General Tom Thumb). Ook bij ons in Europa succesvol.  Verder presenteerde hij een Siamese tweeling, een Indiaanse danseres en een meermin.

Dieren waren er ook. En natuurlijk zorgde de circusdirectie daar ook voor opvallende acts. Wat denkt u bijvoorbeeld van Jumbo, een Afrikaanse olifant. Gekocht in 1882 in de dierentuin van het Engelse Londen. Drie jaar later is de olifant echter gedood bij een treinongeluk op een treinstation.

Circuswereld

Barnum is overleden in 1891. Zijn weduwe zag wellicht zelf geen kans om de onderneming voort te zetten en heeft het circus verkocht aan de Ringling Brothers, eveneens een grote naam in de circuswereld. Eerst ging het verder als zelfstandig circus. Later samengevoegd tot Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus.

Barnum is nog politicus geweest. Zo deed hij het niet slecht als burgemeester van Bridgeport (Connecticut). Ook schreef hij boeken, zoals een autobiografie.

Lees ook:Het is voorbij voor Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus
Lees ook:Video: Ringling Bros. and Barnum & Bailey: Dragons
Lees ook:Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus
Lees ook:David Larible in het Wereldkerstcircus
Lees ook:Comeback van neergeschoten olifant Carol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>