Meer circus!

duim omhoog

LIEMPDE – Het Nederlandse circusveld gaat gezamenlijk het cultuurgoed Circus actief ontwikkelen. De laatste jaren heeft de bedrijfstak onder druk gestaan. Nieuwe ontwikkelingen zijn gestart maar zijn nog kleinschalig. Door de krachten in het circusveld te bundelen wil het Circus in 2025 een krachtige bedrijfstak en een volwaardig onderdeel van de Nederlandse culturele sector zijn. Dat staat in de agenda #circusnl2o25, die het circusveld maandag presenteerde tijdens Festival Circolo in Liempde.

Het circus heeft in Nederland het laatste decennium een nieuwe impuls gekregen.

Naast de traditionele circusvaardigheden zoals mime, jonglage en acrobatie hebben podiumkunsten als theater, dans en muziek de laatste jaren hun intrede gedaan. Losse acts hebben plaats gemaakt voor geregisseerde voorstellingen.

Er zijn twee professionele circusopleidingen gekomen. De rondtrekkende circussen zijn met 20 circusondernemingen gebleven. Met twee  internationale circusfestivals zijn er nieuwe speelplekken bijgekomen. Er zijn zestig jeugdcircussen die jaarlijks meer dan 100.000 kinderen circuslessen geven. Naar schatting zijn er honderdvijftig professionele artiesten die gedurende het jaar spelen in theaters en op festivals die spelen voor een groeiend en vooral ander publieksbereik.

Deze nieuwe impuls heeft de Stichting Circuscultuur ertoe gebracht alle betrokkenen in het circusveld bij elkaar te brengen om te spreken over de ambities van de toekomst van het circus. Het resultaat van die gesprekken staat in de #circusnl2025. Het circus gaat voor meer publiek. Uit ervaringen in het buitenland blijkt dat circus sterk vernieuwend werkt voor cultuur en voor , sociaal en economische vraagstukken. Dat wil het circusveld ook in Nederland realiseren. Er  wordt gewerkt aan een campagne om het imago te verbeteren.  Met subsidiegevers, gemeenten en theaters wordt gesproken over nieuwe en betere voorwaarden voor de ontwikkeling van het  circus.
In #circusnl2025 is er volop aandacht voor het Nederlands talent. Het circusveld gaat investeren in een goede opleidingsketen. Die keten loopt vanaf het jeugdcircus en het onderwijs  via de hbo-opleidingen naar het podium en de piste. Daarbij wordt samengewerkt met diverse sportsectoren zoals turnen.

Het circus maakt zich de komende jaren ook sterk voor een goed werkklimaat voor zijn artiesten o.a.op het gebied van veiligheid. Tenslotte wil het circus naar Vlaams voorbeeld een landelijk centrum oprichten.

De agenda #circusnl2020 is tot stand gekomen in met steun van de Stichting Circuscultuur, VNCO, Circomundo en LKCA. De agenda is hier te vinden.

Lees ook:Circus zet in op versterking!
Lees ook:Geen subsidie meer voor Circo Circolo
Lees ook:Circus Sydney verlaat Nederland
Lees ook:Circuscarnaval….
Lees ook:Oscar Carré Trofee voor Arie Oudenes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>